Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska köpa in bostadsrätter för att göra om dem till hyreslägenheter

Om frågan
Syftet med förslaget är att kommunen ska erbjuda fler allmännyttiga hyreslägenheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Göteborg

Göteborg behöver fler bostäder. Lösningen på detta är ökad rörlighet och fortsatt byggande av nya lägenheter, inte att staden börjar köpa enskilda lägenheter. Det behöver bli mer lönsamt att bygga nya hyresrätter.

DEM
Demokraterna Göteborg

Extra viktig fråga

Vi vill ge människor frihet och makt över sitt eget boende. Bostadsrätt ger generellt en lägre boendekostnad än hyresrätt. Därför vill vi i stället ge fler möjligheten att ombilda hyresrätter i allmännyttan till bostadsrätter. Politiker ska inte hindra hyresgästernas vilja om de går samman och vill ombilda.

KD
Kristdemokraterna Göteborg

Extra viktig fråga

Huvudlöst att använda skattebetalarnas pengar till att gå in på bostadsmarknaden och konkurrera med vanliga göteborgare om att få äga sitt boende och samtidigt driva upp redan höga bostadspriser.

L
Liberalerna Göteborg

Vi vill göra det omvända, ge hyresgäster i de kommunala bostadsbolagen möjligheten att ombilda till bostadsrätter. Fler göteborgare bör få möjligheten att äga sitt boende.

M
Moderaterna Göteborg

Vi vill att fler göteborgare ska få möjligheten att äga sin bostad och vi vill inte satsa skattepengar på att köpa in bostadsrätter.

S
Socialdemokraterna Göteborg

Förslaget är dyrt och ineffektivt. Skattebetalarnas pengar behöver värnas. Det bästa kommunen kan göra för att minska bostadsbristen är att bygga många nya hyresrätter, planera många nya hyresrätter och stoppa högerns ombildningar av befintliga hyresrätter.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Göteborg

Efterfrågan ska styra bostadsmarknaden. Allmännyttan och tillgången till hyreslägenheter är viktig för stadens invånare. Långt ifrån alla har råd att äga sitt eget boende. Det ska finnas en balans mellan hyreslägenheter och bostadsrätter och de kommunalt ägda hyreslägenheterna är viktiga att bevara. Vid samhällsplaneringen ska man planera för en blandad stad.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Göteborg

Göteborg har för få bostäder och det tar orimligt lång tid innan man får en bostad. Därför måste Göteborg bygga nya bostäder och behålla de billiga hyresrätter som finns. I vissa fall kan det vara lämpligt att köpa in bostadsrätter och göra dessa till hyresrätter, exempelvis när det akut behövs skyddade boenden, eller användas för flyktingar så att segregationen minskar.

Mycket bra förslag

FI
Feministiskt initiativ Göteborg

Fi driver en offensiv bostadspolitik för mycket fler hyresrätter till rimliga hyra i Göteborg, och att bryta segregation i områden med enbart ägt boende. Att återbilda hyresrätter gör det möjligt för fler att bo i Göteborg, och hjälper till att ta kontrollen över en havererad bostadsmarknad.

V
Vänsterpartiet Göteborg

Vi tycker att kommunen ska köpa in bostadsfastigheter och bostadsrätter som sedan kan hyras ut till göteborgare. Göteborg är en mycket rik kommun som har goda möjligheter att köpa in ett stort antal fastigheter, det skulle möjliggöra för många göteborgare att få en permanent bostad och bryta det nuvarande system där plånboken i första hand avgör vem som har rätt till boende.