Val 2022 Valkompass
kommun

Fler parkeringsytor i centrala Göteborg ska byggas om till bostäder

Om frågan
Enligt det här förslaget ska bostäder prioriteras framför biltrafiken i centrum.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Göteborg

Centrala Göteborg behöver inte mer förtätning av byggnation. Vi har fler ytor i staden som är bättre lämpade. Samtidigt ska vi inte bygga utan hänsyn till de som har ett behov av bil. Alla kan inte ta kollektivtrafik och livet för till exempel barnfamiljen måste gå ihop och då kan en bil vara det som gör livet möjligt.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Göteborg

Vi kan inte göra livet omöjligt för alla dem som behöver bilen för att klara vardagen samt för handlare i innerstaden. I dagsläget förutsätter en levande innerstad att det går att parkera bilen både som besökare och boende i centrum.

M
Moderaterna Göteborg

För att få en levande och attraktiv stad för både boende, besökare och näringsliv behövs det finnas utrymme för olika typer av transportslag.

Ganska bra förslag

DEM
Demokraterna Göteborg

Parkeringsytor utspridda på marken är generellt ett dåligt markutnyttjande. Marken kan i stället användas för bostäder, verksamheter, handel, kontor, parker, torg eller idrott samtidigt som parkeringsplatserna läggs under mark eller i ett parkeringshus. Tillgängligheten till staden med bil och parkeringsplatser måste alltid säkerställas för boende och för att stötta handeln.

L
Liberalerna Göteborg

Väl fungerande parkeringar är viktigt i Göteborg, då tillvaron med bil behöver fungera. Strul och en oförmåga att hantera konkreta problem skapar stor irritation och konflikter. På en del platser kan det finnas utrymme att använda parkeringsytor mer effektivt.

S
Socialdemokraterna Göteborg

Det finns tillfällen där parkeringsytor, eller andra hårdgjorda ytor, kan förvandlas till bostäder, lokaler, kultur eller kommers – och det är oftast bättre att bygga på asfalterad yta än att exploatera stadens viktiga gröna lungor. Samtidigt behöver vi ha parkeringsplatser för boende och besökare, vilket gör det till en löpande avvägning. Göteborg har mycket annan mark också.

V
Vänsterpartiet Göteborg

Vi tycker detta är ett bra förslag. När vi var med och styrde i Göteborg ökade vi produktionen av hyresrätter och har även fortsatt höga ambitioner inom bostadsbyggandet för bygga bort bostadsbristen och se till att det finns tillräckligt med hyresrätter till rimlig hyra. Bostad är en rättighet.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Göteborg

Extra viktig fråga

Centerpartiet anser att antalet parkeringsplatser behöver anpassas så att staden når sina miljö- och klimatmål samtidigt som besöksnäring, handel och tillgänglighet fortsatt värnas. Stadens parkeringar bör i högre grad flyttas från kvartersmark till främst parkeringshus.

FI
Feministiskt initiativ Göteborg

Fi vill aktivt minska antalet parkeringsplatser i central Göteborg och skapa en mer bilfri innerstad. Samtidigt så vill vi tillskapa fler billiga hyresrätter och grönytor. En väldigt stor del av stadens yta är idag reserverad för personbilar, vi vill istället skapa en levande attraktiv innerstad för människor.

MP
Miljöpartiet Göteborg

Extra viktig fråga

Idag finns mycket tomma parkeringsytor som är fula och tar upp mycket plats. Där vill vi istället bygga bostäder och gröna parker. Det är bra både för människor och för den biologiska mångfalden. De parkeringsplatser som behövs är bättre att ha i yteffektiva parkeringsgarage. På så sätt får vi mer plats för människor och stadsliv och gör Göteborg till en trevligare och trafiksäkrare stad.