Val 2022 Valkompass
kommun

Göteborgs stad ska verka för att det byggs småskaliga kärnkraftverk i kommunen

Om frågan
Tekniken som kallas SRM, små modulära kärnkraftsreaktorer, finns, men det krävs att lagstiftningen ändas för att göra det möjligt i Sverige.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Göteborg

Energifrågan är central för att åstadkomma ett klimatneutralt Göteborg. Den som vill bygga kärnkraftverk på marknadsmässiga villkor är, och har i över ett decennium, varit fri att göra det men vi anser inte att stadens skattebetalare ska bekosta ny kärnkraft genom kommunalt stöd.

DEM
Demokraterna Göteborg

Småskaliga kärnkraftverk är ännu en allt för outvecklad teknik för att använda den kommersiellt och i stor skala. Vi ska inte slösa kommunala skattemedel på högriskprojekt där pengar riskerar att försvinna ner i svarta hål. Göteborgs stad ska möjliggöra för beprövad teknik på lämpliga platser när den är mogen. Så gäller även om småskaliga kärnkraftverk blir en mogen och lönsam teknik.

FI
Feministiskt initiativ Göteborg

Det är helt orealistiskt med småskaliga kärnkraftverk i Göteborg. Det är symptom på en ohållbar teknikdröm. Fi är inte för utbyggnad av någon form av kärnkraft i Sverige idag. Uran är inte en förnybar resurs, och slutavfallet är det verkligen inte.

KD
Kristdemokraterna Göteborg

Orealistiskt och oseriöst i närtid. Dessutom inte en fråga för kommunen.

MP
Miljöpartiet Göteborg

Det är billigare, miljövänligare och går snabbare att bygga ut förnybar energi som vind ute till havs, sol och vätgas. Kärnkraft är ingen hållbar lösning. Småskaliga kärnkraftverk finns ännu inte men uppskattas generera upp till 30 gånger mer radioaktivt kärnavfall än de kärnkraftverk som finns idag.. Det är nog få göteborgare som vill ha ett kärnkraftverk i bostadskvarteret.

S
Socialdemokraterna Göteborg

Kärnkraftverk ska hanteras på ett seriöst sätt. Vi litar på regeringens bedömning kring hur energislagen ska fördelas och hur detta bör ske, runtom i vårt land. Vi tror inte heller att göteborgarna vill bo granne med ett kärnkraftverk.

V
Vänsterpartiet Göteborg

Vi tycker detta är ett dåligt förslag. Vi vill att staden prioriterar att vidareutveckla potentialen i staden för förnybara bränslen såsom sol, vind och biogas, bland annat genom höjda långsiktiga investeringar.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Göteborg

Vi behöver satsa på beprövad teknik och bygga ut kärnkraften där tillstånden redan finns på plats.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Göteborg

Vi är för all fossilfri elproduktion. Det är viktigt att politiken inte begränsar möjligheterna för nya teknologiska lösningar på elproduktionen.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Göteborg

Göteborg behöver mer energi och det snarast. Om vi ska kunna ha en tillväxt av industri samtidigt som vi elektrifierar samhället på alla nivåer så har vi i dagsläget en ganska mörk prognos. Alternativa energimöjligheter som småskalig kärnkraft eller SMR, small modular reactors, måste utforskas för framtidens behov.