Val 2022 Valkompass
kommun

Scandinavium ska rivas och ersättas av ny multiarena för 16 000 åskådare

Om frågan
Scandinavium byggdes 1971, byggdes till 1991 och målades om 2016. Nu är förslaget att arenan rivs för att ge plats åt en ny arena för evenemang och idrott.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

FI
Feministiskt initiativ Göteborg

Extra viktig fråga

Fi vill bevara både Scandinavium och Valhalla. Tiden är förbi när vi kan kosta på oss att riva fungerande anläggningar för att bygga nya på samma plats. Av hänsyn till klimatet ska vi istället rusta upp och modernisera - vilket också sparar pengar som kan investeras i skolor, BmSS-boenden, fritidsgårdar.

MP
Miljöpartiet Göteborg

Det går snabbare, är billigare och bättre för miljön och klimatet att istället göra en rejäl renovering och uppgradering av Scandinavium. En uppgraderad arena kan ta in lika mycket publik och fungera lika bra som en nybyggd. Det får vara slut med slit- och släng. Vi vill minska klimatpåverkan och mängden byggavfall samt spara på skattepengarna.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Göteborg

Extra viktig fråga

Det är resursslöseri. Arenan går att bygga om till en tillräckligt konkurrenskraftig standard till betydligt lägre kostnad på kortare tid. Dessutom tvingar man inte bort göteborgsidrotten under flera år när det ska rivas och byggas.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Göteborg

I Centerpartiets Göteborg skapas idrottsupplevelserna av både stora och små föreningar och av människorna själva, i både det egna närområdet och i arenaformat. Att det finns arenor och anläggningar av god kvalitet är viktigt för både göteborgarna och andra besökare.

V
Vänsterpartiet Göteborg

Vi vill i första hand att staden ska bygga ett nytt Valhalla, nya sporthallar och en ny Lisebergshall, men samma funktioner går självklart även att uppnå genom en ny multiarena.

Mycket bra förslag

DEM
Demokraterna Göteborg

Extra viktig fråga

Göteborg behöver en ny modern multiarena för att kunna fortsätta att dra till sig internationella artister och evenemang och för att kunna erbjuda ishockey, ridsport och annan idrott med bekvämligheter och kringservice. Scandinavium är tyvärr för gammal för att en renovering ska bli tillräckligt bra.

L
Liberalerna Göteborg

Göteborg ska vara en attraktiv evenemangsstad och stärka vår konkurrenskraft.

M
Moderaterna Göteborg

Göteborg behöver en ny multiarena för att kunna fortsätta vara en ledande evenemang stad.

S
Socialdemokraterna Göteborg

Extra viktig fråga

Socialdemokraterna var med och förhandlade fram den breda uppgörelsen om hela det nya arenaområdet. Vi står bakom överenskommelsen, som innebär exempelvis en ny multiarena, ett nytt Valhallabad och centrala hyresrätter längs Mölndalsån.

SD
Sverigedemokraterna Göteborg

Göteborg ska vara en ledande stad i Sverige för idrott och nöje. Scandinavium behöver ersättas med en ny arena och självklart anser vi att man då också kan skapa en större och bättre arena. Målet bör vara att en stor multiarena ska byggas centralt för en ökad tillgänglighet.