Val 2022 Valkompass
kommun

Restauranger ska få servera alkohol dygnet runt i Göteborg

Om frågan
I Göteborgs stad är det i dag tillåtet för restauranger att servera alkohol mellan klockan elva på förmiddagen och fem på morgonen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

FI
Feministiskt initiativ Göteborg

Alkohol är ett stort folkhälsoproblem. Till det tillkommer att våldet ökar med fylla. Fi för en restriktiv alkoholpolitik som värnar de som far illa av alkoholens skadeverkningar. Vi vill snarare se begränsningar i öppettider, och en högre alkoholskatt.

S
Socialdemokraterna Göteborg

Socialdemokraterna har tidigare båda minskat och ökat öppettiderna på krogen. Vi menar att sådana förändringar måste göras med hänsyn till den allmänna ordningen, polisens rekommendationer, krogbranschens synpunkter, krogpersonalens arbetsmiljö och den generella folkhälsan. Dygnet runt-servering hade påverkat folkhälsan och otryggheten på ett negativt sätt.

V
Vänsterpartiet Göteborg

Vi tycker detta är ett dåligt förslag. I spåret av alkoholförsäljning följer våld och otrygghet vilket betyder att ett utvidgande alltid bör ha synnerligen goda skäl. Många verksamheter nyttjar inte de möjligheter som redan finns. Ur dessa två perspektiv ser vi inte utökade serveringstider som motiverade.

Ganska dåligt förslag

DEM
Demokraterna Göteborg

En avvägning måste göra mellan tillgång till alkohol och folkhälsa. Vi har lyssnat på vad branschen efterfrågar och det har lett till att vi nyligen utökat serveringstiderna så att servering kan börja kl 10 på förmiddagen - samma tid som Systembolaget öppnar. Vi har nu även möjliggjort servering till kl 5 på natten efter söndag när restaurangbranschens personal har sin nöjeskväll.

MP
Miljöpartiet Göteborg

Idag är alkoholservering tillåten från kl. 10-05 på helgerna, vilket ger en god möjlighet för ett attraktivt uteliv. Vi har begränsningar i alkoholservering på grund av alkoholens baksidor. De personer som har svårast med alkoholen behöver samhällets stöd och kan hjälpas i större utsträckning när tiderna är reglerade.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Göteborg

Efter svåra år för restaurangnäringen är vi angelägna om att pröva olika förslag för att hjälpa branschen på fötter. Därför vill vi ta bort onödiga begränsningar så långt som möjligt. Men samtidigt är det viktigt att utvärdera noga och inte äventyra folkhälsan.

M
Moderaterna Göteborg

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Göteborg

Sverigedemokraterna var en bidragande part till att alkoholserveringstiderna nu utökats i Göteborg. Så länge alla parter sköter sig enligt de lagar och regler som finns när det handlar om alkoholservering och om efterfrågan finns så ser vi inga hinder att stötta ytterligare förslag om förlängda serveringstider.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Göteborg

Centerpartiet vill se en dygnet-runt-öppen stad med fler människor på gator och torg, eftersom vi tror att det skapare en tryggare stadsmiljö. Det är även en principiell fråga om att inte inskränka näringsfrihet i onödan, den som bedriver ansvarsfull servering och vill utöka sina öppettider bör få göra så.

L
Liberalerna Göteborg

Vi vill inte sätta käppar i hjulet för näringslivet. Vi vill se en levande dygnet runt öppen stad.