Val 2022 Valkompass
kommun

Frustunagården ska utökas med fler demensplatser

Om frågan
En del av äldreboendets lokaler används i dag för förskola. Förslaget innebär att den delen görs om till demensboende.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Gnesta

Vårt nyaste äldreboende Strandhagen har idag två demensavdelningar och är förberett för att ställa om ytterligare en avdelning vid behov. I första hand bör detta nybyggda och väl utrustade äldreboende användas, så länge personal, ledning och boende själva inte föreslår annat. Frustunagården är dock fortfarande en viktig plats för tillfälliga platser och vid en framtida utbyggnad av äldrevården.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Gnesta

Gnesta behöver flera tillgängliga platser för demensvård, Strandhagen kommer inte att räcka till inom kort, bra om vi då är förberedda med tillgängliga platser inom aldrevården.

V
Vänsterpartiet Gnesta

Tillfälligt är det ett bra förslag. Men vi lämnade Frustunagården för att bygga något nytt och bättre, alltså Strandhagen. Den äldreomsorgsplan som ska tas fram bör visa på behovet på längre sikt.

Mycket bra förslag

FI
Feministiskt initiativ Gnesta

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Gnesta

Liberalerna ser positivt på en ökning av demensplatser i kommunen

M
Moderaterna Gnesta

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Gnesta

Extra viktig fråga

Att säkerställa att behovet av platser på s k särskilda boenden är tillgodosett, är ett viktigt uppdrag för kommunen. Det gäller såväl platser för dementa som övriga platser. Det är glädjande att det redan finns beslut att öppna fler platser till hösten 2022.

SD
Sverigedemokraterna Gnesta

Extra viktig fråga

Vi vill att äldre ska kunna åldras med trygghet i kommunen. Idag är en avdelning tillfälligt dagis. När den töms så kan man med en enkel omflyttning inom huset få fram 8st demensplatser på Blåklockan. Den avdelningen är ursprungligen byggd för detta och är lätt att återöppna igen. Då det blir fler som behöver vård/boende inom äldreomsorgen.