Val 2022 Valkompass
kommun

Syskonförtur ska gälla på alla kommunens förskolor

Om frågan
Syskonförtur innebär att ett barn vars syskon redan går på en viss förskola ska få gå före i kön, så att föräldrarna slipper ha sina barn på olika förskolor.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Gnesta

Det är ju en fördel om syskon kan finnas i samma förskola, så föräldrar inte behöver gå/åka till flera platser vid hämtning och lämning.

Mycket bra förslag

FI
Feministiskt initiativ Gnesta

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Gnesta

Gnesta är en landsbygds kommun och av rent praktiska skäl underlättar det om syskonen kan skjutsas och lämnas på samma ställe.

MP
Miljöpartiet Gnesta

Extra viktig fråga

Syskonförtur är en grundläggande trygghet för både barn och föräldrar. Det bidrar också till större möjlighet till en fungerande vardag med en lämning och hämtning i stället för flera, där vi minskar på transporter, stress och tid från familjen. I en kommun som säger sig vilka sätta barnperspektivet i fokus bör syskonförtur vara självklart.

M
Moderaterna Gnesta

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Gnesta

Så långt som möjligt ska yngre syskon erbjudas plats på samma förskola där äldre syskon redan har plats. Kommunen ska i alla frågor anstränga sig för att underlätta invånarnas livspussel.

SD
Sverigedemokraterna Gnesta

Extra viktig fråga

Vi ser helst att syskonförtur skall gälla i den mån det är möjligt. För att underlätta för föräldrar och barn i kommunen. Sett ur miljöaspekt är det även positivt att kunna ha sina barn på samma förskola.

V
Vänsterpartiet Gnesta

Det är bra och det underlättar familjers vardag att kunna hämta och lämna flera barn på samma ställe. Det minskar även transporterna och trafiken i Gnesta och kring skolor/förskolor om familjer endast behöver åka till ett ställe på morgonen och eftermiddagen. Minskade transporter är bra för miljön.