Val 2022 Valkompass
kommun

Lötbodal ska bli ett naturreservat

Om frågan
Naturreservat är en stark skyddsform för mark och kan bildas av både kommuner och länsstyrelser. Naturreservaten består ofta av sammanhängande värdefull natur med till exempel naturskog, vattendrag, myrar, marina miljöer och öppna kulturlandskap.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Gnesta

Extra viktig fråga

Det är svårt att sköta skogen i ett naturreservat. Eftersom Lötbodalsskogen är reserverat som rekreationsområde för kommuninnevånarna, är det viktigt att kunna sköta skogen så det inte faller ned döda träd kors o tvärs.

M
Moderaterna Gnesta

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Gnesta

Området är så kallat rekreationsområde idag, vi ser inte anledning till att omvandla det till ett naturskyddsområde. Risken finns att de sporter och idrottsutövningar som sker där idag, ej kommer att kunna fortsätta om det blir ett naturreservat.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Gnesta

Det känns som att det skulle kunna bevara området ungefär som det är idag. Men samtidigt måste skogen kunna underhållas på ett tillfredsställande sätt.

S
Socialdemokraterna Gnesta

Lötbodal är ett mycket viktigt rekreationsområde för Gnestaborna. Att inrätta ett naturreservat kan vara ett bra sätt att säkerställa området för framtiden. Det finns frågetecken att räta ut först - t ex hur existerande verksamhet kan påverkas av en sån förändring - men i grunden är vi positiva till förslaget.

V
Vänsterpartiet Gnesta

Lötbodal är ett viktigt rekreationsområde som tyvärr är kraftig drabbat av Granbarkborren. Därför är det viktigt att göra allt som går för att bevara så mycket som möjligt av Lötbodalsskogen.

Mycket bra förslag

FI
Feministiskt initiativ Gnesta

Extra viktig fråga

Vi vill främja biologisk mångfald, och fler naturreservat är en bra investering. Vi behöver samtidigt se till så att nuvarande verksamheter i området kan fortsätta bedriva sin verksamhet.

MP
Miljöpartiet Gnesta

Extra viktig fråga

Lötbodal är ett av kommunens viktigaste områden för friluftsliv, rekreation och naturvärden. Tyvärr saknas idag ett tillräckligt skydd för att kunna bruka området hållbart och för att långsiktigt bevara de värden som finns för djur, natur och människor.