Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska införa gratis kollektivtrafik för unga och äldre i Gislaved

Om frågan
I de flesta regioner är det regionpolitikerna som avgör kollektivtrafikens utveckling. Kommunen har ingen beslutanderätt men specifika önskemål vägs in. Kommunen kan också skjuta till extra pengar för att minska eller ta bort avgiften.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

WeP
Westbopartiet Gislaved

Westbopartiet anser att kollektivtrafiken är en regionfråga och för Länstrafiken. Kommunens resurser ska gå till kärnverksamhet som skola, vård och omsorg.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Gislaved

Först måste den byggas ut till alla tätorter. Det är inte kommunen som har ansvaret utan regionen.

KD
Kristdemokraterna Gislaved

Extra viktig fråga

Kollektivtrafik kostar och gratis är inte det bästa. Kostar det att åka så värdesätter man det högre. Rabatter ok.

L
Liberalerna Gislaved

Ingenting är gratis, det innebär bara att någon annan betalar. Kollektivtrafik är i första hand en regional fråga och bör skötas av regionen. Att kommunen själv ska ha kollektivtrafik i egen regi kan bli aktuellt i en framtid, men knappast under kommande mandatperiod.

M
Moderaterna Gislaved

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

K
Kommunistiska Partiet Gislaved

Det finns i flera europeiska städer. Men man måste göra en konsekvensanalys vad det innebär ekonomiskt. Mycket handlar vilken boendestruktur som skall finnas. Tät bebyggelse eller villor.. Stora villaområden försvårar för kollektivtrafik medan det är tvärtom med tätbebyggda områden.

V
Vänsterpartiet Gislaved

Extra viktig fråga

Vår grundinställning, såväl såväl inom kommun- som regionpolitik är, att det ska vara gratis för alla att åka kollektivt. En delreform med gratis trafik för unga och äldre är dock ett steg i rätt riktning. Samordning måste ske med regionen vad gäller planering och genomförande.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Gislaved

Partiet har inte lämnat någon motivering