Val 2022 Valkompass
kommun

Medborgarna ska få bestämma över hur en del av kommunens budget används

Om frågan
En medborgarbudget syftar till att få med medborgarna i prioriteringen av kommunens resurser. Metoden beskrivs ofta som en form av medbestämmande där invånarna lämnar förslag, rangordnar och fattar beslut.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

K
Kommunistiska Partiet Gislaved

En flummig fråga som måste vara mer konkret först.

KD
Kristdemokraterna Gislaved

Den demokratiska processen finns under mandatperioden där alla partier finns med sina medlemmar i partimöten. Där kan man diskutera flitigt och lägga fram senare i olika nämnder eller till kommunfullmäktige för att bestämma budgeten.

M
Moderaterna Gislaved

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Gislaved

Extra viktig fråga

Det finns oklarheter vad gäller syfte och genomförande. Dessutom stora svårigheter med avgränsningar av användningsområde samt hur man säkerställer att alla medborgare får en rimlig möjlighet att göra sin röst hörd. Förslaget kräver fördjupad utredning innan det ev. genomförs.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Gislaved

Centerpartiet var drivande för att införa Landsbygdspengen. Vid 7 olika Lokalsamtal i kommunen ska förslag tas fram och befolkningen få rösta i respektive område på det de tycker är bäst.

SD
Sverigedemokraterna Gislaved

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Gislaved

Detta är redan på gång. Beslut finns om att pröva detta under kommande mandatperiod för att sedan utvärdera. Vi står bakom det beslutet och ser fram emot att se resultatet av det.

S
Socialdemokraterna Gislaved

Ja det finns flera modeller för hur detta kan göras. Just nu etableras ”landsbyggdspeng” i kommunen. Dessa pengar ska vara möjliga att använda i samband med lokalsamtalen. Vi kan tänka oss en utveckling av detta men det behöver provtrycka först.

WeP
Westbopartiet Gislaved

Extra viktig fråga

Westbopartiet har sedan valet 2018 arbetat för införandet av en Medborgarbudget som ger de boende i olika orter inflytande över investeringar. Dagens majoritet bytte ur vårt förslag till Landsbygdspeng med ett mycket snålt ekonomiskt utrymme. Vi vill att en andel av kommunens investeringsbudget ska avsättas för ändamålet.