Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Gällivare

I vår kommun behövs både kommunala bolag och det privata näringslivet för att skapa fler alternativ och lösningar när det kommer till t.ex. bostadsbyggandet.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Gällivare

Partiet har inte lämnat någon motivering

SJV
Sjukvårdspartiet Gällivare

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Gällivare

Inom vissa områden behövs kommunala bolag

SD
Sverigedemokraterna Gällivare

I en liten kommun skapas snabbt undanträngningseffekter om kommunen börjar bedriva verksamheter som privata aktörer kan utföra. Samtidigt har det i vissa sammanhang visat sig svårt, eller nästan omöjligt, att få privata aktörer att lägga anbud eller etablera sig på orten varför verksamheten behövt utföras i kommunal regi. Det finns därför inget alldeles självklart svar på denna fråga.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Gällivare

Extra viktig fråga

Kommunen ska koncentrera sig på att sköta sina kommunala uppgifter och endast i mycket sällsynta fall driva kommunala bolag. Moderaterna kommer att införa utmaningsrätt för företag. Företag som kan visa att de kan driva en kommunal verksamhet till lägre kostnad till samma eller bättre kvalitet ska få uppdraget. Närmaste är det de kommunala bolagen Matlaget AB och Gojan 1 & 14 AB Arkadenfastigheten