Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Gällivare

Extra viktig fråga

Gällivares äldreomsorg lider av omfattande personalbrist och socialförvaltningen med ett stort budgetunderskott. Ett förslag som detta är därför helt orealistiskt under nuvarande förutsättningar.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Gällivare

Kommunens ekonomi klarar inte denna satsning. Där försök gjorts i andra kommuner har det misslyckat. Vi tror att god arbetsmiljö och arbetsglädje/stolthet istället vinns genom att avskaffa ARP:en. Öka flexibiliteten för de anställda genom att beslut tas nära de anställda. Uppmuntra att verksamheten drivs i intraprenadform. Att demensavdelningar och dagverksamhet bildas .

S
Socialdemokraterna Gällivare

Det är inte ett realistiskt med den personalbrist som råder idag, men vi behöver jobba vidare med olika former av arbetstidsförkortning.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Gällivare

Partiet har inte lämnat någon motivering

SJV
Sjukvårdspartiet Gällivare

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Gällivare

Extra viktig fråga

Försök med förkortad arbetstid har påbörjats för sjuksköterskor och socionomer med gott resultat. Vi ser gärna att det vidgas till att innefatta fler yrkesgrupper.