OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Falun

Vi har stora behov med arbetskraftsförsörjning idag och behöver tillgå all den arbetskraft som finns. Vårt samhälle skriker efter fler arbetade timmar om vi ska klara vår välfärd. Vi behöver fler som arbetar längre, inte färre som arbetar kortare.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Falun

Vi behöver fler händer i äldreomsorgen. Kortare arbetstid kan i detta läge vara svårt att genomföra. Vi behöver titta på hur vi kan bli en attraktiv arbetsgivare med god arbetsmiljö. Löner- och anställningsvillkor sköts via samverkan och förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Där finns god kunskap att ta fram avtal som ger möjlighet till både återhämtning och kompetensutveckling.

M
Moderaterna Falun

Orsaken till att vi tycker detta är ett mindre bra förslag är att det redan idag är svårt att få tag på personal. Vi har redan andra lösningar i kommunen som till viss del reglerar detta. För oss är det viktigt att vi istället jobbar med arbetsmiljön och arbetsuppgifterna.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Tanken om en förkortad arbetsdag med bibehållen lön är i grunden bra. Men hur skall det genomföras? Det kommer att kosta en hel del och är resurskrävande i verksamheter då de timmarna skall fördelas på andra anställda.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Vi ser framför allt ett behov av att förbättra arbetsmiljön inom äldreomsorgen så att de som arbetare där orkar arbeta heltid. Vi vill höja grundbemanningen så att det blir fler kollegor och därtill införa arbetsskor. Med fler anställda som trivs på jobbet och känner att de orkar desto bättre kvalité på omsorgen för de äldre.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

Miljöpartiet har haft det som sitt förslag i decennier. Det har sedan tagits upp ffa av V, vilket vi välkomnar. De som sliter hårt i välfärden behöver få möjlighet att hålla ett helt arbetsliv.

V
Vänsterpartiet Falun

Extra viktig fråga

Äldreomsorgen är ett av samhällets tyngre yrken och många slits ut i förtid efter lång tids arbete. Sjuktalen har i många år varit alldeles för höga. Med sex timmars arbetsdag skulle minska arbetsbelastningen på totalen och ge människor bättre förutsättningar för återhämtning och ork att arbeta ett helt arbetsliv.