OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska hållas fler kommunala folkomröstningar i min kommun

Om frågan
Vid kommunala folkomröstningar röstar invånarna i kommunen om en lokal fråga. Resultatet är enbart rådgivande. Kommunala folkomröstningar kan hållas både i samband med eller mellan allmänna val.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Falun

Kommunala folkomröstningar bör användas mycket restriktivt. Kan leda till svårigheter att tolka resultatet i frågor där valdeltagandet är lågt och utfallet är mycket jämnt. Vi har en representativ demokrati med val var fjärde år.

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Falun

Var fjärde år ger väljarna oss politiker sitt förtroende att leda kommunen. Det är ett ansvar vi fått och som vi måste ta. Väljarna ska helst inte behöva gå och rösta fler gånger i enskilda frågor utan istället kunna lita på att de politiker som styr gör det på bästa möjliga sätt. I avgörande frågor inkluderas kommunens innevånare genom medborgardialoger.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Falun

En folkomröstning kräver att en fråga ska besvaras med ett ja eller ett nej. Ofta kan en bra lösning vara en kompromiss mellan olika förslag. Folkomröstningar är ofta ett klumpigt sätt för att få svar på komplicerade frågor.

M
Moderaterna Falun

Det är bättre att kommunikationen mellan de politiker och väljare underlättas och förbättras.

V
Vänsterpartiet Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

Delaktighet är viktigt i stora frågor. Det gäller att höja kunskapen och medvetenheten hos medborgarna. MP bidrog stort till utvecklandet av möjligheter till fler lokala folkomröstningar. I Falun drev MP igenom att en dialogguide för medbogardialog utvecklades.

SD
Sverigedemokraterna Falun

I viktiga frågor som kan tänkas beröra invånarna i större utsträckning är förslaget om folkomröstningar ett bra demokratiskt verktyg. Det ger invånarna möjlighet att delta och känna sig delaktiga på ett mer konkret sätt. På så sätt kan vi i politiken också få en nys om vad medborgarna tycker.