OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska

Om frågan
Syftet med förslaget är att säkra att personalen och brukarna kan göra sig förstådda med varandra på svenska.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Falun

Svenska språket är viktigt för att kunna fullfölja sina arbetsuppgifter, men vi tror inte att ett språktest skulle göra någon skillnad i praktiken. Det är upp till anställande chef att kunna göra bedömningen att den enskilde har de kunskaper hen behöver för att kunna utföra sitt jobb.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Falun

För att jobba inom hemtjänst och äldreomsorg är språket en mycket viktig del och därför tycker vi att detta är ett ganska bra förslag. Det behöver dock anpassas för de olika arbetsuppgifter som finns då det i viss fall har väldigt stor betydelse att språket är bra och i andra är det inte lika viktigt.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Falun

Det är rimligt att den som arbetar med äldre kan kommunicera och göra sig förstådd. Människor som är på flykt och som invandrat till Sverige behöver snabbt få en chans att bli en del av vårt samhälle. Det tar alldeles för lång tid i dag. För att integrationen ska fungera behöver man snabbt lära sig svenska och få en chans att börja jobba.

KD
Kristdemokraterna Falun

All personal inom omsorgen måste kunna kommunicera på god svenska samt vara utbildad för området.

L
Liberalerna Falun

Extra viktig fråga

Svenska språket är viktigt. Vi vill att personalen ska förstå och tala svenska i äldreomsorgen. Dels för att kunna ta hand om de äldre och dels för att vården innebär medicinsk vård där det av patientsäkerhetsskäl inte får uppstå missförstånd.

S
Socialdemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Självklart ska de som arbetar inom äldreomsorgen kunna kommunicera med sina chefer, kollegor, omsorgstagare och anhöriga. Språket är redan idag högt värderat och finns med som ett krav vid rekrytering. Vi ser också att vi kommer behöva anställda som är flerspråkiga då fler äldre har annat modersmål än svenska.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Det är självklart att alla som jobbar inom vård och omsorg kring våra äldre (och barn) ska kunna kommunicera i både tal och skrift. Detta till den grad att man kan göra sig förstådd gentemot både brukare, kolleger och anhöriga. Det är en säkerhets och trygghetsfråga som man inte kan tumma på för mycket. Klarar man inte testet bör man få individuellt stöd för att bättre på sina kunskaper.