OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Även friskolor ska vara skyldiga att ta emot nyanlända elever

Om frågan
Nyanlända elever placeras på kommunala skolor om de inte själva aktivt ställer sig i kö och får en plats på en friskola. Friskolorna har efter en lagändring 2016 möjlighet att ta emot en kvot nyanlända utanför sitt ordinarie kösystem. Men enligt Skolverket är det få som tillämpar den möjligheten.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Falun

Val av skola skall vara fritt för alla elever och ett aktivt skolval skall uppmuntras. Dock behöver kommunen stå för utbildning under elevens första tid för att med samlade resurser skapa bästa möjliga förutsättningar för eleven att komma in i skolsystemet utefter sina egna förutsättningar.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Falun

Det är bra om även fristående skolor är delaktiga i mottagandet av nyanlända elever. De praktiska frågorna behöver i så fall lösas.

L
Liberalerna Falun

Ja det tycker vi är bra så att uppdelning av elever med olika bakgrund minskar på våra skolor.

M
Moderaterna Falun

Frikskolor är idag en etablerad del i vårt skolsystem och då skall de också kunna vara en resurs i detta.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Vi ser det som självklart att de skolor som mottager bidrag och stöd från kommunala resurser också skall dela på ansvaret gentemot staten i denna fråga. Vi har även det sk. "fria skolvalet" att förhålla oss till.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

Alla skolor och elever mår bra av en mångfald. Alla skolor behöver ta ett solidariskt ansvar för människor som kommer hit.

S
Socialdemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Vi driver frågan om likvärdigt skolval. Idag ställer föräldrar från ekonomiskt starka hem sina barn i kö till friskolor redan vid födseln. Antal dagar i kö som urvalskriterium vid antagning menar vi är fel och leder till skolsegregation. Friskolorna borde inte få ducka ansvar på det sätt som sker idag.

V
Vänsterpartiet Falun

Samhället blir bättre i sin helhet om vi kan motverka segregation och verka för inkludering. Skolan är en viktig del av barns uppväxtmiljö och bör därför även den präglas av en miljö som är inkluderande och där elever med olika förutsättningar och bakgrund träffas och växer upp tillsammans.