OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska finansiera fler billiga hyreslägenheter

Om frågan
Kommuner kan till viss del påverka hyresnivåerna genom sina kommunala bostadsbolag, allmännyttan. Eller genom att ställa krav på hyresnivåer i samband med försäljning av kommunal mark.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Falun

Allmännyttan har en skyldighet att tillgodose hyreslägenheter. Men krav på billiga lägenheter ökar risken för att det byggs med dålig kvalitet, är eftersatt underhåll och kan leda till utanförskapsområden med ökad segregation. Där vill inte Centerpartiet att vi ska hamna. Det är inte heller hållbart på lång sikt vare sig ekonomiskt, socialt eller för klimatet.

KD
Kristdemokraterna Falun

Kommunen bör satsa på att bygga fler enkla och billiga hyreslägenheter samt uppmuntra fler privata företag att bygga.

M
Moderaterna Falun

Vi skall alltid vara drivande för byggnation i vår kommun fast vi kan inte subventionera alternativ där vi konkurrerar med andra aktörer.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Falun

Extra viktig fråga

Vi ser gärna att kommunen via Kopparstaden bygger fler billiga hyreslägenheter. Men det är i nuläget med snabbt stigande kostnader i byggbranschen ingen lätt uppgift. Men via höjda borgensramar för Kopparstaden har vi gjort det möjligt.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Vi anser att kommunen skall i första hand ägnas sig åt kärnverksamheten (skola, vård och omsorg). Men såklart så behöver vi utbyggnad av lägenheter för att vi som stad ska kunna växa och bli attraktiva. Här ser vi det som positivt om vi i stället för stora lägenhetskomplex bygger mindre och varierade typer av lägenheter och bostäder där varierade prisklasser självklart kan undersökas.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Alla ska ha råd att bo. Alla ska kunna få ett eget boende om man behöver. MP vill att det utvecklas kooperativa och kollektiva boendelösningar för de som vill ha mer gemensamhet och bo billigare.

S
Socialdemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Om frågan betyder att Kopparstaden ska bygga fler billiga hyresrätter så är vårt svar "mycket bra förslag". Här ser vi också att det stöd som den S-ledda regeringen införde (investeringsstöd för byggandet av hyresrätter) skulle kunna hjälpa till och leda till än fler byggda hyresrätter i Falu kommun.

V
Vänsterpartiet Falun

Extra viktig fråga

Det är viktigt att vi kan bygga fler lägenhet för att motverka bostadsbristen, det är samtidigt viktigt att nya områden inte blir segregerade områden där bara de med god ekonomi kan bo. Kopparstaden måste ändra sitt sätt att tänka kring finansiering och fördela kostnaden för nyproduktion på hela sitt bostadsbestånd. På så sätt kan vi tillskapa nya lägenheter som alla har råd att bo i.