OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst

Om frågan
Kommunen kan välja att själv driva den omsorg som behövs, att teckna avtal med vissa privata aktörer eller att låta alla privata aktörer som uppfyller kraven att etablera sig i kommunen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Falun

Extra viktig fråga

Det finns inget egenvärde i att ha privata aktörer i välfärden. Håller en verksamhet god kvalité så är det god verksamhet oavsett om den är privat eller kommunal. Låt folk välja själv.

MP
Miljöpartiet Falun

Vi ser gärna ideburna alternativ som inte är vinstdrivande utan återinvesterar i verksamheten. Vi är emot vinster i välfärden.

S
Socialdemokraterna Falun

Vi skulle vilja att Norshöjden och Korsnäsgården som idag är privata återförs till kommunal regi när kontraktstiden går ut. Framför allt handlar detta om att vi ser att antalet heltidanställda är betydligt lägre på de privata boendena. Vi vill ha boenden med trygga anställningar då vi tror att detta ger den bästa omsorgen för våra äldre.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Falun

Att det finns många utförare i välfärden är ett komplement till den kommunala verksamheten och gör att du har en valfrihet att själv göra ditt val. Det bidrar till högre tillgänglighet och skapar dessutom nya företag. Det är också en fördel för anställda att ha flera arbetsgivare att välja mellan.

KD
Kristdemokraterna Falun

Vi vill ha valfrihet, både för brukare och för personalen.

M
Moderaterna Falun

Vi tycker det är väldigt bra att den som skall nyttja boendet själv får välja var han/hon skall bo. I detta fria val skall det erbjudas både kommunalt och privat drivna verksamheter.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Det är för oss en självklarhet att man ska kunna välja utförare inom privat och kommunal vård och omsorg. Det är dock viktigt att vi har insyn även i de privata bolagen så att kvaliteten och samhällskontraktet hålls på ett bra sätt. Lika vård oavsett bör vara ledstjärna.