OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska ansvara för att alla har tillgång till publika laddstolpar för elbilar

Om frågan
Den som ska färdas med elbil behöver kunna ladda batteriet. Det här förslaget innebär att kommunen ska ansvara för att det finns publika laddplatser där det saknas eller finns få.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Falun

Kommunen skall tillse laddning för kommunens egna enheter, samt uppmuntra till privata initiativ för installation av laddstolpar till allmänheten.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Falun

Kommunen ska ansvara för laddstolpar för sin egen verksamhet men för publik verksamhet är det bättre och effektivare om näringslivet tar ansvar för det. Konkurrensen mellan företag bidrar till effektivitet och utveckling i en bransch där tekniken utvecklas snabbt.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Kommunen kan underlätta för privata aktörer som är experter inom området. Detta ligger utanför den kommunala kärnverksamheten men vi ser såklart att en väl utbyggd laddinfrastruktur gynnar såväl det privata som kommersiella intressena. Men det bör inte ligga i kommunens regi.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Falun

Kommunen bör möjliggöra tillgången till laddstolpar i närheten av bostäder. Elfordon laddas i huvudsak hemma i bostaden. Kommunen har ett ansvar att planera för elnätet och des effekt så att det möjliggör laddning på ställen där förbipasserande stannar för att ladda.

M
Moderaterna Falun

Kommunen kan vara den drivande i utvecklingen för att få till fler publika laddstolpar. Det är dock viktigt att även detta arbete bedrivs tillsammans med andra aktörer med kompetens inom området.

S
Socialdemokraterna Falun

Vi vill självklart säkerställa att laddinfrastrukturen i kommunen byggs ut. Blir dock svårt att svara på om - så som frågan lyder - att ALLA som vill ladda kommer kunna ladda.

V
Vänsterpartiet Falun

Klimatkrisen är här och vi kan inte vänta. Det är därför ett bra förslag att kommunen ytterligare arbetar för att se till att det finns en bättre infrastruktur med laddstolpar i kommunen.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

För att elfordon ska funka så behövs en infrastruktur för laddstolpar. Kommunen behöver ha en plan för utbyggnaden så de finns tillgängliga i hela kommunen. Staten behöver fortsätta att bidra genom klimatklivet MP initierade.