OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Kommunala bolag kan behöva finnas inom vissa områden. I de kommunala bolagen har medborgarna insyn och de är demokratiskt styrda, vilket är extra viktigt.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Falun

Faluns kommunala bolag som till exempel Kopparstaden och Falu energi och vatten är välskötta företag som utför ett viktigt samhällsuppdrag. Det är dock viktigt att bevaka att de sköts affärsmässigt och inte påverkar näringslivet negativt.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Enligt dagens reglemente så ska inte kommunal verksamhet konkurrera ut privata aktörer. I allmänhet så ser vi att en mix av det kommunala och privata är det bästa, det tenderar till att göra respektive verksamhet bättre.

V
Vänsterpartiet Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Falun

Kommunen bör vara försiktiga med att bedriva verksamhet som den privata sektorn kan tillgodose, utan istället bör kommunen prioritera de viktiga kärnuppdragen.

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Falun

Självklart skall det inte finnas någon osund konkurrens mellan privata och kommunala bolag.

S
Socialdemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Vi anser att det finns verksamheter som bäst lämpar sig för offentlig verksamhet och det finns verksamhet som bäst lämpar sig för det privata näringslivet. Idag ser vi inga kommunala bolag som gör det. Exempelvis tycker vi Socialdemokrater att beslutet om att bygga en kommunal lyx-relax i det nya badhuset var fel. Den typen av verksamhet menar vi bäst bedrivs i privat regi.