OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Fritidsgårdarna ska öppna igen

Om frågan
Falu kommun lade i början av 2020 ner alla fasta fritidsgårdar för att i stället satsa på en mobil verksamhet. 
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Falun

Extra viktig fråga

Just nu har vi en extern utredare som utvärderar fritidsverksamheten. Rapporten är snart klar. Vi tänker läsa den för att därefter ta ställning till hur fritidsverksamheten ska utformas för att barn och unga ska få en aktiv fritid. Det kan vara fasta mötesplatser för unga eller olika slag av aktiviteter där unga är med och påverkar.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Falun

De tidigare fritidsgårdarna har ersatts med en mobil verksamhet där ungdomarna har möjlighet att ”beställa” aktiviteter. Detta har inte fallit väl ut överallt. Många gånger vill ungdomar ha möjlighet att ”hänga” någonstans utan krav på specifika aktiviteter. Vi vill söka möjligheter tillsammans med ungdomarna att hitta en ny form där det är möjligt att involvera föreningslivet och privata aktörer.

MP
Miljöpartiet Falun

Fritidsaktiviteter ska finnas för alla barn. Där det är motiverat behöver fritidsgårdar öppnas igen.

S
Socialdemokraterna Falun

Den ändring som gjorts gällande fritidsgårdsverksamheten - med mer flexibel verksamhet - behöver utvärderas. Vi vill ha en fritidsgårdsverksamhet som passar och lockar dagens unga och som ger fler unga en meningsfull fritid. Det kan betyda att vi öppnar fritidsgårdar igen.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Vi ser att beslutet som togs att göra fritidsgårdarna mobila och helt ta bort de fasta platserna inte var helt optimalt. Vi ser att behovet av en aktivitetsplats för våra unga och vill därför på utvalda platser se över möjligheten att återinföra fasta platser för ungdomarna att vara. Men vi bör beakta tidigare besökshistorik så ingen gård står tom.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Falun

Fritidsgårdarna skall återöppnas och utvecklas på plats. Satsningen på mobila team och aktiviteter inom fritidsgårdsverksamheten är bra, men behöver kompletteras med fasta lokaler där barnen och ungdomarna kan gå för att finna en trygg plats, träffa trygga vuxna, sina vänner och bygga gemenskap. Satsningar på alternativa ungdomsaktiviteter och mötesplatser skall stödjas.

M
Moderaterna Falun

Vi behöver en flexibel verksamhet för våra fritidsgårdar och detta tror vi är enklast att göra genom att kombinera både fast och flexibla lösningar. Det är väldigt viktigt att vi erbjuder tillgång och öppettider när våra ungdomar vill vara där.

V
Vänsterpartiet Falun

Extra viktig fråga

Fritidsgårdar är nödvändiga i sin roll att ge ungdomar möjlighet till en trygg och fast tillvaro på sin fritid. Vänsterpartiet har hela tiden varit tydliga med att Fritidsgårdar behövs, i synnerhet på landsbygden och med kvälls- och helgöppet. Fritid för unga kan vara ett bra arbetssätt, men som ett komplement till fasta fritidsgårdar.