Val 2022 Valkompass
kommun

Bidragen till Dalaflyget ska stoppas

Om frågan
Dalaflyget är ett samägt bolag av Region Dalarna, Borlänge, Falu samt Mora kommun. Bolaget driver Dala Airport i Borlänge och Mora Siljan flygplats i Mora.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Falun

Tillgången till en flygplats i vårt närområde är viktig, inte minst för samhällsviktig verksamhet och därmed något som bör upprätthållas. Kostnaderna för Dala Airport består till stor del av fasta kostnader oavsett hur många flyg som använder den. Intäktssidan behöver öka. Finansieringen kan behöva ses över.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Vi behöver ett flygfält först och främst till samhällsviktiga funktioner såsom räddningstjänst/flyg, polis, militär, ambulansflyg för ex. transplantationer och patient transporter. Det krävs att vi håller flygplatsen öppen och "ajour" för händelser som ligger utanför vår kontroll och då kan även samhällsnyttan hänga på.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Falun

För att vi skall ha möjlighet till den verksamhet som Dalaflyget tillhandahåller måste vi också vara med och betala. Vår uppgift blir att säkerställa att vi får så mycket som möjligt för Falu kommuns skattemedel.

S
Socialdemokraterna Falun

Dala Airport är en samhällsviktig flygplats. För exempel brandflyg och ambulansflyg med sjuktransporter från och till Falu Lasarett. Falun som länets största kommun är en viktig spelare för utveckling av Dalarna som helhet och vi bör här ta ett ansvar för att säkra samhällsviktig infrastruktur. Vi är dock öppna för att diskutera till vilken omfattning kommunen ska bidra.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Falun

Falu kommun äger AB Dalaflyget tillsammans med Region Dalarna, Borlänge kommun och Mora kommun. Dalaflyget och de två flygplatserna har en viktig roll för sjukvården och försvarsmakten. Därför bör vi titta på om inte Region Dalarna och staten kan ta ett större ansvar för att finansiera Dalaflyget.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

Flyg är per personkilometer det i särklass mest klimatskadliga sättet att förflytta sig. Vi vill ha fungerande tåg med tillräckligt med avgångar.

V
Vänsterpartiet Falun

Extra viktig fråga

Det är vare sig ekonomiskt eller klimatetiskt försvarbart att Falu kommun ska använda våra gemensamma kommunala pengar till att subventionera flygresor.