Val 2022 Valkompass
kommun

Biltrafik ska tillåtas till Stora torget

Om frågan
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att biltrafik ska tillåtas runt Kristine kyrka.  Beslutet har överklagats.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

Vi vill ha ett centrum för människor som går och cyklar. Buller och föroreningar behöver minskas. Förlaget strider också mot antagna dokument.

S
Socialdemokraterna Falun

Vi vill att biltrafiken i centrum ska minska inte öka. Stora torget ska vara en plats för människor i rörelse inte bilar.

V
Vänsterpartiet Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Falun

Ökad tillgänglighet är bra för de som behöver och vi behöver vara öppna för förändringar. Men det kräver stor försiktighet när det gäller hur miljöerna kring Stora torget utvecklas.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Falun

Vi vill testa enkelriktad biltrafik runt Kristine kyrka av typen lågfartsområde med infart via Svärdsjögatan. Det ska inte vara tillåtet att parkera framför kyrkan eller på torget. Detta ska utvärderas efter något år. Istället för att helt stänga av våra gator för motortrafik framhåller lågfartsområden som ett viktig verktyg för att skapa en trygg gatumiljö där gångtrafikanter har företräde.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Tillgänglighet, att kunna ta sig runt i stadskärnan för att uppleva del av världsarvet.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Falun

Det förslag som vi vill genomföra är att göra vår stadskärna mer tillgänglig för besökare. I vårt förslag ingår inte att det skall skapas en parkeringsplats på torget utan vi vill använda befintliga vägar runt kyrkan.