OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Hur mycket pengar ska min kommun lägga på kultur?

Så svarar partierna

3. Samma som i dag

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Falun

Kultur är viktigt för samhället och vi måste värna om den. Samtidigt måste vi också säkerställa att våra kärnverksamheter har den ekonomi so krävs för att kunna bedriva vård, omsorg och skola. Därför kommer vi alltid att jobba med utvärdering för att säkerställa hur budgeten används.

4. Lite mer

C
Centerpartiet Falun

Ett brett kulturliv ska finnas i residensstaden Falun. Oavsett vilken bakgrund och livssituation du har ska kulturen vara tillgänglig både att ta del av och för möjlighet till eget skapande. Länskulturen och kulturskolan kan behöva ökade resurser för att utvecklas och vara tillgängligt för fler.

L
Liberalerna Falun

Extra viktig fråga

Vi ser gärna ett ökat engagemang i kultur. Under senaste åren har vi bland annat ökat anslagen till vår egen kulturskola och öppen verksamhet inom kulturområdet med ca 5 miljoner kronor. Dikarbacken har blivit vårt första kulturreservat.

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

Kulturen ska finnas för alla. Alla ska ha råd med kultur. Idag står många elever i kö till kulturskolan. Köerna behöver kortas.

S
Socialdemokraterna Falun

Vi ser ett behov av att få fler barn och unga intresserade av kultur och därför vill vi sänka avgifterna till kulturskolan. Samtidigt är köerna redan idag väldigt långa. Fler behöver anställas för att fler barn och unga ska kunna bli en del av kulturskolans fantastiska verksamhet. Kulturen gör att vi växer som människor och stärker vår förståelse för våra medmänniskor.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Vi har i dagsläget en på tok för lång kö till kulturskolans verksamheter. Detta är inte bra i längden. Vi bör inte bara kapa köerna, utan helt radera dessa. Vi behöver både underhålla våra kulturskatter i världsarvet samt att göra kulturen mer tillgänglig för alla. Kulturen berikar och skänker oss glädje i tillvaron.

V
Vänsterpartiet Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering