OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Hur mycket av skolan ska drivas av privata företag i min kommun?

Så svarar partierna

1. Mycket mindre

MP
Miljöpartiet Falun

Extra viktig fråga

Falun har en mycket hög andel privata skolor. Det gör den kommunala skolans verksamhet osäker genom att elevantalet kan variera ganska mycket. Genom systemet med skolpeng så urholkas den kommunala ekonomin, det går på sikt ut över eleverna och utvecklingen av den kommunala skolan.

V
Vänsterpartiet Falun

Extra viktig fråga

Vi har en överetablering att friskolor i Falun, vilket gör det svårt för kommunen som har det övergripande ansvaret att barn får utbildning, att planera och på ett hållbart driva skolverksamheten. Systemet är oberäkneligt och mycket av pengar som kunde gått till en bättre skola, går nu till annat. Däribland vinster till skolkoncernsägare.

2. Lite mindre

S
Socialdemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Vårt parti vill förbjuda vinstuttag i skolan. Vem eller vilka som bedriver skola är för oss inte viktigt, så länge det sker som icke-vinstdriven verksamhet. Om det blir ett vinstförbud och alla skolor som är verksamma i Falun idag väljer att fortsätta sin verksamhet i vår kommun då funkar det utmärkt för oss. Vi tror dock att det finns företag som kommer att lämna därav svarar vi "lite mindre".

3. Samma som i dag

C
Centerpartiet Falun

För Centerpartiet är kvalitén avgörande. Vi ska ställa höga krav och ha skarp tillsyn av förskola och skola. Oavsett vem som driver skolan. Många elever kommer till Falun pga de privata gymnasieskolorna, vilket är positivt. Vi har idag många privata gymnasieskolor och ser inte behov av fler.

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Falun

Vi har fritt skolval det avgör föräldrar och elever. Via tydligare regler, centralt rättade nationella prov, statlig tillsyn och vinstbegränsning för friskolor så kan kvalitén höjas i både kommunala och privata skolor. Duktiga lärare och arbetsro i klassrummet är viktigt.

M
Moderaterna Falun

Vi tycker att den valfrihet som finns inom kommunens skolsystem idag är bra och det möjliggör både för kommunala och privata alternativ.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Vi har i dag i Falun en bra blandning av olika skolor med olika huvudmän.