OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Hur mycket ska medborgarna i min kommun betala i kommunalskatt?

Så svarar partierna

2. Lite mindre

KD
Kristdemokraterna Falun

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Falun

Vår uppgift är att säkerställa att vår verksamhet bedrivs så bra som möjligt utifrån de skattemedel som tillförs. Vi skall alltid driva vår kommun med en liten vinst och om vi genom olika former av effektiviseringar kan göra verksamheten billigare så kan vi också minska skatteuttaget av faluborna.

SD
Sverigedemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Vi ser inte skatten i sig som ett problem, om den går till rätt saker. Varje skattad krona skall användas på bästa möjliga sätt. Vi ser heller inte en skattehöjning som aktuell då skattesatsen i vår kommun redan är tillräckligt hög. Kan vi sänka skatten så är det vår skyldighet gentemot medborgarna.

3. Samma som i dag

C
Centerpartiet Falun

Vi bör undvika skattehöjningar. Med de utmaningar vi står inför och det utbud vi vill erbjuda medborgarna ser vi inte heller en större skattesänkning som aktuell. För att hela Sverige ska ha likvärdiga förutsättningar krävs ett skatteutjämningssystem som utgår från en garanterad servicenivå i hela landet, tar hänsyn till gleshet och samtidigt skapar incitament för företagande, jobb och tillväxt.

L
Liberalerna Falun

Extra viktig fråga

Skattetrycket är redan högt i Falun jämfört liknande kommuner och istället för att höja skatten på arbete behöver vi bli ännu fler som arbetar eller omvandlar idéer till framgångsrika företag. Med större skattebas ökar kommunens intäkter utan att vi behöver höja skatten.

S
Socialdemokraterna Falun

Extra viktig fråga

Dagens kommunalskatt ser vi som rimlig och har inga avsikter att varken höja eller sänka under kommande mandatperiod.

4. Lite mer

MP
Miljöpartiet Falun

Vi ser inget annat sätt för att klara omställningen till ett rättvist och hållbart samhälle inom naturens ramar, om inte staten skjuter till mer medel för arbetet. Vi vill i så fall till exempel balansera höjd skatt med höjt låginkomsskydd för avgift i barnomsorgen och lägre avgifter inom fler områden där det är lämpligt och möjligt för de med lägre inkomst.

V
Vänsterpartiet Falun

Extra viktig fråga

Vi behöver höja lönerna för våra välfärdsyrken rejält och den kostnaden behöver vi betala gemensamt.