Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Falkenberg

Sverige behöver öka sin självförsörjningsgrad, samtidigt växer vår befolkning, och det behöver byggas. Kristdemokraterna vill i första hand bygga på ödetomter och redan hårdgjorda ytor, och förtäta varsamt. Men vi värnar samtidigt vår charmiga stadskärna, och det är inte rimligt att bygga höghus överallt när 7 av 10 vill bo i eget småhus.

S
Socialdemokraterna Falkenberg

Falkenberg är omgärdat av åkermark. Vi måste välja noga vilka områden som bebyggd men all åkermark går inte rädda om vi vill att staden och kommunen ska utvecklas.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Falkenberg

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Falkenberg

Det är oerhört viktigt med självförsörjning av livsmedel. Vi värnar om landsbygden och de företag som verkar där.

MP
Miljöpartiet Falkenberg

Extra viktig fråga

Sverige har en självförsörjningsgrad på mindre än 35% och pandemin visade tydligt att i händelse av kris kan vi inte räkna med att importera det vi behöver. Varje land kommer se till sina egna behov först. Därför måste varje kvadratmeter kvarvarande jordbruksmark skyddas

M
Moderaterna Falkenberg

Vi behöver åkermarken för livsmedelsproduktion

SD
Sverigedemokraterna Falkenberg

Absolut ska det skyddas, dels med tanke på hur världsläget ser ut. Vi vill ha ett levande land - från landsbyggd till stad.

V
Vänsterpartiet Falkenberg

Vårt land är mycket sårbart om vi inte kan vara självförsörjande på livsmedel och alltför mycket åkermark har redan tagits i anspråk. Vi arbetar gärna hårdare för detta i framtiden, tillsammans med andra partier och organisationer.