Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska ställa krav på solcellsanläggningar vid nya bostadsbyggen

Om frågan
Kommunen kan ställa krav på utformningen av nya bostäder i detaljplaner.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Falkenberg

Kommunen ska sätta solceller på sina egna nybyggnationer, men det är inte rimligt att kräva detta av andra, det skulle exempelvis vara förödande för någon som bygger i ett kulturhistoriskt område och vill anpassa byggnaden för det, eller som inte har ett bra solläge. Däremot har vi underlättat för alla som vill sätta solceller på taket och i Falkenberg kräver vi inget bygglov för detta.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Falkenberg

Absolut vid nybyggnation av kommunala bostäder samt övriga kommunala byggnader.

M
Moderaterna Falkenberg

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Falkenberg

Vi behöver ström, så absolut bör vi ha med det i planering av nya fastigheter och vid större renoveringar.

V
Vänsterpartiet Falkenberg

Vi behöver bli självförsörjande på el i vårt land. Men vi löser inte detta lokalt i kommunerna hela vägen då elmarknaden ser ut som den gör. Fler kommunala satsningar är bara en del av ett större arbete på nationell nivå.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Falkenberg

Vi ska visa handlingskraft och ledarskap i det lokala klimatarbetet för att göra det lättare att ställa om till ett hållbart samhälle.

MP
Miljöpartiet Falkenberg

Extra viktig fråga

Ja. Solceller skall sitta på tak, inte i solcellspaneler. Skall vi bli av med beroendet av icke-förnyelsebar energi måste vi ställa om till förnyelsebara energi källor så snabbt som möjligt. Skall vi bli av med fossil el snabbt nog för att klara 2 grads målet måste all fossilenergi ersatts inom två till tre år. Alltså måste vi göra allt vi kan för att styra utvecklingen åt rätt håll