Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till nya vindkraftverk

Om frågan
Beslut om vindkraft på land tas normalt av länsstyrelsen, men kommunen har möjlighet att lägga in veto för att stoppa planerna.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Falkenberg

Vi ska ta vårt ansvar för att fasa ut fossila bränslen och öka produktionen av förnybar energi.

MP
Miljöpartiet Falkenberg

Extra viktig fråga

Samma motivering som på fråga tre. Att i det här läget motverka etablering av förnyelsebar energi är ren idioti

M
Moderaterna Falkenberg

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Falkenberg

Självklart ska vi bygga ut den förnyelsebara energiförsörjningen! Därmed inte sagt att det inte kan finnas områden som är olämpliga för vindkraft, av olika skäl.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Falkenberg

Kommunerna ska ha stort inflytande över planering och etablering av vindkraftsparker. Även kunna stoppa ev. etablering. Som det ser ut nu behövs mer vindkraft men den kommer ofta i konflikt med andra intressen. Vindkraftetablering får inte ske på bekostnad av djurliv, fiskerinäring etc.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Falkenberg

Extra viktig fråga

Falkenberg har redan stor utbyggnad av vindkraft, och utöver detta mycket vattenkraft, vi tar vårt ansvar. Vi ska inte fördärva vårt hav med vindkraft. Däremot är KD positiva till att redan förstörda områden, som utmed motorvägen, som har lägre vindkraftverk idag kan prövas för att bygga effektivare högre verk istället. Då får vi ut mer effekt, utan att det byggs verk på nya platser.

S
Socialdemokraterna Falkenberg

Vi säger nej till nya områden för vindkraft eftersom vi redan tar störst ansvar i Västsverige och det inte finns några bra områden kvar för de nya superhöga 240 meters verken. Vill någon byta ut befintliga verk mot större är vi öppna för att titta på det.

SD
Sverigedemokraterna Falkenberg

Absolut! Vi har redan förstört b la stora naturområden i vår kommun med vindkraftsparker. Glädjande är nu att vi äntligen har stoppat produktionen av fler vindkraftverk i kommunen!