Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska fortsätta säga nej till höghastighetstågen

Om frågan
Höghastighetståg trafikerar en höghastighetsjärnväg med hastigheter på 250 kilometer i timmen. I Sverige utreds för närvarande en utbyggnad av nya stambanor för höghastighetståg Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg. Kostnaden beräknas till 300 miljarder kronor. Eslöv är en av de kommuner som järnvägen skulle passera.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Eslöv

Höghastighetsbanan behövs för att ordinarie stambana ska kunna rustas upp och fler tåg gå i tid. Eslövsbor som vill åka Pågatåg och Öresundståg kommer drabbas mindre av förseningar och ha fler avgångar att välja med ännu om höghastightesbananbyggs eftersom det kommer bli mer plats på spåren.

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Eslöv

Extra viktig fråga

Höghastighetståg kan ersätta tåget men vi vill inte att den går igenom de naturområden som är föreslagna nu.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Eslöv

Extra viktig fråga

Centerpartiet i Eslöv säger nej till byggandet av en höghastighetsbana genom kommunen. Höghastighetsbanan riskerar att klyva kommunen mitt itu och skapa en barriär genom vårt vackra och värdefulla jordbrukslandskap.

KD
Kristdemokraterna Eslöv

Extra viktig fråga

Se våra förslag.

L
Liberalerna Eslöv

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Eslöv

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Eslöv

Det behövs fler spår för att tågpendlingen ska fortsätta vara bra i Eslöv, Örtofta, Stehag och Marieholm. Men en sträckning utmed befintligt järnvägsspår måste utredas. De förslag som trafikverket presenterat är negativa för kommunen.

SD
Sverigedemokraterna Eslöv

Extra viktig fråga

Ja, det viktigaste är att förhindra en ny sträckning av järnväg rakt genom Eslövs kommun Redan när Moderaterna lanserade höghastighetståg mellan landets storstadsregioner och sen den socialdemokratiska och miljöpartiska regeringen beslutade om detta borde de förstått de ödesdigra konsekvenserna en järnväg i det skånska landskapet medför. Kommunen ska göra allt i sin makt för att förhindra detta