Val 2022 Valkompass
kommun

Fler skyddade naturområden ska inrättas i kommunen

Om frågan
Natura 2000 utgör ett nätverk av skyddade områden inom EU. Det är områden med arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda. Målet med nätverket är att hejda utrotningen av arter och livsmiljöer. Sverige har cirka 4 000 Natura 2000-områden.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Eslöv

Extra viktig fråga

Vi behöver värna den biologiska mångfalden - För framtidens bästa. Men skyddandet av mark måste göras varsamt för att inte inskränka äganderätten. Stärkta incitamenten för enskilda markägare att vidta åtgärder för naturens bästa är en bättre väg framåt.

KD
Kristdemokraterna Eslöv

Naturen är en viktig del av Eslövs kommun, som vi bör bevara, värna och styrka. Det finns många naturområden i kommunen med potential att utveckla för rekreation och friluftsliv. Men det måste ske i balans med övriga behov. Bostäder, verksamheter, kommunikationer, har också värden som måste få plats.

M
Moderaterna Eslöv

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Eslöv

Eslövs kommun har idag flera skyddade naturområden inom olika skyddsformer, primärt är det viktigaste att följa upp och säkerställa att vi skyddar värdefull natur med rätt skyddsform. Det kan vara strandskydd, landskapsbildsskydd, naturminne och naturreservat. Eslöv kommuns sex naturreservat är otroligt viktiga och inte minst vår naturminnemärkt ek som är 300 år gammal.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Eslöv

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Eslöv

En bevarad natur och biologisk mångfald ger tillbaka både ekonomiska och miljömässiga resurser till samhället och kan vara ett viktigt andningshål för folk. En förstörd natur kommer slå tillbaka i form av försämrad livsmedelsproduktion, sämre hälsa, sämre vattenkvalitet etc.

S
Socialdemokraterna Eslöv

Extra viktig fråga

Socialdemokraterna vill skydda mer natur i kommunen. Men allra viktigast är att skapa bra, tillgängliga natur- och rekreationsområden. Husarängen i Eslöv och Gyaskogen i Stehag är två områden vi ska utveckla under nästa mandatperiod.

V
Vänsterpartiet Eslöv

Partiet har inte lämnat någon motivering