Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen bör verka för att alla nya bostadshus byggs i trä

Om frågan
Att bygga i trä anses vara bra ur klimatsynpunkt. Trä är en naturlig resurs där framställningen av virke från skogens träd inte kräver så mycket energi. Dessutom binder den växande skogen utsläppen av koldioxid.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Eksjö

Att bygga hus i trä är bra och främjar den lokala industrin. Kommunen får gärna uppmuntra och stötta en utveckling mot mer bostadsbyggande i trä. Men kommunen eller det offentliga Sverige ska inte bestämma hur människor ska bygga och bo. Det måste varje person och varje byggföretag kunna bestämma själva. Att styra utvecklingen mot en teknik hämmar dessutom utvecklingen av nya material.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Eksjö

Extra viktig fråga

Bostadshus ska byggas i trä där det är möjligt. Vi har idag en träbyggnadsstrategi.

L
Liberalerna Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Eksjö

Kommunfullmäktige antog 2018 en träbyggnadsstrategi som vi står bakom. Syftet med denna är just att öka användningen av trä i byggprojekt i kommunen. Fördelarna med att bygga i trä är många, bland annat för klimatet men också ekonomiskt. Det kan naturligtvis finnas en fara med att säga ”alla” men vår uppfattning är ändå att vi som kommun ska verka för att nya bostadshus byggs i trä.

SD
Sverigedemokraterna Eksjö

Det görs redan och det är bra för våran träindustri och de lokala företagandet.

V
Vänsterpartiet Eksjö

Att bygga i trä är ett sätt att binda koldioxid och kommunen har redan en träbyggnadsstrategi som ligger till grund för byggnation i kommunen.