Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Eksjö

Idag finns det enbart ett helägt kommunalt bolag som i sin helhet kan anses konkurrera med privat näringsliv och det är det allmännyttiga bostadsbolaget vars uppdrag är att erbjuda bostäder som är tillgängliga för alla. Om bostadsbolaget skulle avvecklas skulle det få stora konsekvenser på bostadsmarknaden i Eksjö kommun, både här och nu men även för framtida nybyggnationer.

SD
Sverigedemokraterna Eksjö

Nej det är ingen konkurrens varje individ väljer själv vems vård och omsorg de vill ha och vilket elbolag de vill tillhöra.

V
Vänsterpartiet Eksjö

Till exempel skulle kommunen inte kunna vara en allmännyttig hyresvärd genom Eksjöbostäder om en sådan inställning skulle råda i kommunen.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Eksjö

Extra viktig fråga

Kommunala bolag spelar en viktig roll och kan ofta vara nyckelaktörer för att säkra service och infrastruktur för kommunens invånare. Men i de fall motsvarande tjänster och funktioner kan tillhandahållas billigare eller bättre via det privata näringslivet ska kommunen inte bedriva konkurrerande verksamhet. En avvägning måste alltid göras om allmänintresse, säkerhet, tillgänglighet och hållbarhet.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering