Val 2022 Valkompass
kommun

Ett tvålärarsystem bör införas på alla kommunens skolor

Om frågan
Tvålärarsystemet går ut på att två lärare arbetar tillsammans i klassrummet. De planerar, undervisar och samarbetar och har gemensamt ansvar. På en lektion kan till exempel den ena läraren undervisa medan den andra observerar eleverna.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Eksjö

Extra viktig fråga

Tvålärarsystemet skapar trygghet i klassrummen och förbättrar arbetsmiljön för lärarna. Samtidigt ser behoven och förutsättningarna olika ut på olika skolor och en satsning på tvålärarsystem i alla skolor får inte leda till att de mindre skolorna i kommunen slås ut pga ekonomiska prioriteringar.

MP
Miljöpartiet Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Eksjö

Det kan göra så att de elever som kommer efter blir uppfångade betydligt tidigare än vad som sker i dag.

V
Vänsterpartiet Eksjö

Viktigt för att skapa förutsättningar för att våra unga skall träda ut i samhället med kompetens att möta dess krav. Samtidigt behöver vi stärka och trygga kompetensen inom skolan generellt i hela kommunen.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Eksjö

Extra viktig fråga

För att höja elevernas resultat samt utveckla lärarprofessionen.

L
Liberalerna Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Eksjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Eksjö

Extra viktig fråga

Vi behöver mer personal på våra skolor och tvålärarsystem är ett bra arbetssätt. Samtidigt är det viktigt att vi även ökar antalet anställda inom andra personalkategorier, exempelvis specialpedagoger och personal inom elevhälsan. Tvålärarsystem får heller aldrig bli en ursäkt för att öka klasstorlekarna utan syftet med ett sådant system är att öka antalet lärare per elev i klassrumsmiljön.