Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Degerfors

Extra viktig fråga

Vi har bra skolmat i våra skolor med valmöjlighet redan i dag, så 2 köttfria dagar ser jag onödigt, funderar på om det isf ska vara 2 dagar utan vegetarisk kost?

KD
Kristdemokraterna Degerfors

Extra viktig fråga

Skolmaten är för viktig för att klimathysterikerna ska bli nöjda. Det viktigaste är att eleverna får äta sig mätta. Så närproducerad mat är viktigt. Lantbrukarnas riksförbund gjorde en jämförelse mellan en köttfärsbiff med potatis och gräddsås kontra , ris med tofubiffar och kokosmjölkssås, alternativ ett transporterades i snitt 44 mil, tofubiffen i hela 3530 mil. Vaddå klimatvänlig mat.

M
Moderaterna Degerfors

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Degerfors

Extra viktig fråga

Ingen, säger INGEN, skall påtvingas köttfri mat. Det skall alltid finnas alternativ att välja.

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Degerfors

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Degerfors

Vi är måna om att barnen får i sig den näringsrika maten dom behöver. Kan man tillgodose behoven fast genom en klimatanpassad måltid så ställer vi oss positiva till förslaget då vi ser att allt fler kommuner antar förslaget.