Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Degerfors

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Degerfors

Orimligt i nuläget. Blir pejudicerande för många andra brancher.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Degerfors

Extra viktig fråga

Arbetssituationen inom vården bör ses över så att det blir ett mer attraktivt jobb, om det är 6 timmars arbetsdag eller att se över delade turer, det behöver ses över. För vi klarar oss inte utan den duktiga personal som jobbar inom vården

KD
Kristdemokraterna Degerfors

Extra viktig fråga

Förslaget är bra, arbetet i vården är slitsamt. Vi vill inte att personalen ska vara slutkörda då pensionen infinner sig. Dock krävs det någon form av stöd från staten för att genomföra denna reform. Lokalt i Degerfors driver vi frågan om att avskaffa de delade turerna. Ett steg i rätt riktning.

S
Socialdemokraterna Degerfors

Extra viktig fråga

Heltid ska vara norm- men på bra villkor. Vi ser att heltidsresan är påfrestande för många i en redan känd påfrestande arbetsmiljö. Därför måste vi tillsammans med våra medarbetare hitta lösningar som bidrar till friskare personal.

V
Vänsterpartiet Degerfors

Dock krävs att man nationellt är med och stöttar detta för att det ska vara genomförbart och speciellt för små kommuner.