Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska tillåta bebyggelse på jordbruksmark

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Borlänge

Extra viktig fråga

Vi måste öka vår självförsörjning av livsmedel. Då är den brukningsvärda jordbruksmarken oerhört viktig.

MP
Miljöpartiet Borlänge

Extra viktig fråga

Vi måste bevara all jordbruksmark som återstår. Odlingsbar mark blir bristvara i klimatkrisens spår.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Borlänge

Livsmedelsproduktionen är viktig och vi ska värna god jordbruksmark för detta ändamål. Bebyggelse kan ske på andra platser som inte konkurrerar med det aktiva jordbruket.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Borlänge

Det måste bli rimligt att markägare som vill omvandla sekundär jordbruksmark till bostadsmark får göra det och att vi i kommunen uppmuntrar att så sker. Vi vill ju såklart även stärka den svenska självförsörjningsgraden viket manar till försiktighet med produktiv åkermark. Det är en balans, men det går att göra mer än vi gör idag.

L
Liberalerna Borlänge

Kommunen ska vid detaljplanering göra en noggrann analys av gällande lagstiftning och enbart exploatera jordbruksmark om de särskilda skälen i miljöbalken tydligt uppfylls. Detta för att undvika resursslöseri och i förlängningen undvika upphävda detaljplaner. Kommunens jordbruksmark som bedöms inte kan användas till byggande ska mer aktivt bytas till mark som är mer lämplig för just bostäder.

S
Socialdemokraterna Borlänge

Vi ska naturligtvis inte bygga på bästa jordbruksmark, men det finns mycket mark i vår kommun som inte har brukats på länge eller kommer brukas under överskådlig tid. Samtidigt har vi ett stort behov av tomter för både bostäder och företag.

V
Vänsterpartiet Borlänge

Det behövs både odlingsmark för lokalproducenter samtidigt behöver vi bygga fler bostäder. Vi är för att kommunerna ska få en större rätt till att kunna använda mer mark, därmed inte sagt att det behöver vara just odlingsmark.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Borlänge

Extra viktig fråga

I Borlänge är vi i stort behov av tomter att bygga på och därför måste jordbruksmark tas i anskpråk.