Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunens stöd till Dala Airport ska avvecklas

Om frågan
Dala Airport är en regional flygplats som drivs av AB Dalaflyget, vilket är ett samägt bolag av Region Dalarna, Borlänge, Falu samt Mora kommun. Det går inga reguljära flyg från flygplatsen i dagsläget.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Borlänge

Dala Airport behövs för både medborgarna och näringslivet i Borlänge och regionen. Förutom ambulans- och brandflyg samt försvarets behov kräver näringslivet att vi har en flygplats. Det framtida elflyget kommer kräva fler lokala flygplatser.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Borlänge

När el-flyget utvecklas kan det innebära helt nya möjligheter att resa. Då vore det oklokt att avveckla vår flygplats.

KD
Kristdemokraterna Borlänge

Vi är delägare i regionens viktigaste flygplats. Det finns både intäkter och kostnader kopplat till det,

L
Liberalerna Borlänge

Vi behöver fortsatt flygplatsen som en beredskapsflygplats, för charter så länge det bär sig för branschen och för sjuktransporter. Vi är dock öppna för att kontinuerligt utvärdera flygplatsens vara eller icke vara. Flygbränslen kommer dock blir mer och mer fossilfria, vilket talar för en mer positiv framtid för flyget.

M
Moderaterna Borlänge

Kommunikationer är viktiga för såväl näringsliv som samhället i övrigt. Dala AirPort ska utvecklas med fler verksamheter på plats

SD
Sverigedemokraterna Borlänge

I och med att vi bor i glest befolkat län så behövs Dala Airport och då måste kommunen ge stöd till detta.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Borlänge

Extra viktig fråga

Vi vill inte att skattebetalarna ska subventionera flyget.

V
Vänsterpartiet Borlänge

En flygplats har en samhällelig funktion för beredskaper i kris. Det kan vara skogsbränder, sjuktransporter eller andra krisfunktioner. Men det kommersiella flygets ska inte få mer subventioner av Borlänges skattemedel. Det kommersiella flyget har tvärtom avvecklat sig själv. Frågan om Dala Airport ska vara, tillsammans med de andra andra flygplatserna i Dalarna, en regional angelägenhet.