Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Borlänge

De kommunala bolagen driver på en utveckling som är progressiv och stimulerar andra företag.

V
Vänsterpartiet Borlänge

Extra viktig fråga

De kommunala bolagen i Borlänge ska finnas kvar. Det är våra politiska motståndare som fått för sig att man ska sälja och det tycker vi är både oansvarig och uruslet gentemot Borlängeborna. Borlängeborna ska fortsatt äga sitt el- och energibolag själva.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Borlänge

Konkurrans är bra och Borlänge har välskötta bolag inom kommunen som fungerar bra och som måste få vara kvar.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Borlänge

Det fria näringslivet är motorn i vår välfärd och naturligtvis ska Borlänge inte konkurrera med det genom att bygga krogar eller erbjuda servicetjänster som finns på marknaden.

L
Liberalerna Borlänge

Det går inte att dra alla kommunala bolag över en och samma kam. Vi kan se att det finns ett värde i att bolag som Borlänge energi tjänar borlängeborna väl med dels lägre taxa och att Tunabyggen ger möjlighet för kommunen att t ex ge direktiv om sociala bostäder. Dock är vi fundersamma på huruvida Hushagen verkligen behöver vara ett kommunalt bolag.

S
Socialdemokraterna Borlänge

Vi ska naturligtvis vara rädda om våra lokala företag och inte konkurrera med dem. Samtidigt finns det områden som vi inte vill konkurrensutsätta - vård, skola och omsorg är tydliga exempel. Våra kommunala bolag, Borlänge Energi, Tunabyggen, Hushagen och Maserhallen är inte till salu!

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Borlänge

Extra viktig fråga

Kommunala bolag får inte konkurrera med privata näringslivet.

M
Moderaterna Borlänge

Kommunen ska ägna dig åt sin kärnverksamhet, vård, skola och omsorg. För att främja ett blomstrande näringsliv ska kommun hjälpa privata entreprenören med bygglov och i tillståndsärenden. Kommunen ska dock inte konkurrera ut det privata näringslivet. Ju fler egna företagare i kommunen desto mer välmående blir kommun och dess invånare