Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska ställa krav på närodlat i sina upphandlingar

Om frågan
Närodlat eller närproducerat används oftast om livsmedel och talar om att varan är odlad eller producerad nära där man gör sina inköp. Däremot säger det inget om påverkan på miljön.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

SJVB
Sjukvårdspartiet Bollnäs Bollnäs

Närodlat har både för o nackdelar blir oftare dyrare

Mycket bra förslag

Bollp
Bollnäspartiet Bollnäs

Ju mer närodlat desto bättre resonerar vi. Den lokala produktionen av mat är viktig och den förmågan behöver vi stärka!

C
Centerpartiet Bollnäs

Extra viktig fråga

Mat ska produceras med hänsyn både till miljön och till människors och djurs hälsa. Genom att äta mer närodlad mat kan vi minska miljöpåverkan och samtidigt ta ansvar för djurens hälsa, samtidigt som vi stöttar de lokala matproducenterna vi har i vår närhet.

KD
Kristdemokraterna Bollnäs

Självklart i dessa miljötider!

L
Liberalerna Bollnäs

Att gynna lokal livsmedelsproduktion är viktigt på flera sätt, inte minst vad gäller miljö, klimat och krisberedskap.

MP
Miljöpartiet Bollnäs

Extra viktig fråga

För att kommunen ska öka sin försörjningsförmåga är en av de viktigaste pusselbitarna att vi ställer krav på närodlat i kommunens verksamheter. Det är även en del av den gröna omställningen.

M
Moderaterna Bollnäs

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Bollnäs

Ja, och enligt ekologiska principer. Klimatomställningen är ett samhällsbygge. Ingen enskild och inget enstaka företag kan ensamt åstadkomma det som krävs. En klimatomställning där alla kan delta och ställa om efter förmåga, som säkrar och ger arbetstillfällen i hela kommunen, är grunden för den breda uppslutning som ger social och ekologisk hållbar omställning.

SD
Sverigedemokraterna Bollnäs

Sverigedemokraterna har länge förespråkat närodlat då det skulle gynna våra lokala bönder samt minska påverkan på miljö och klimat då transportsträckorna kortas ned.

V
Vänsterpartiet Bollnäs

Extra viktig fråga

Det finns stor potential till ökad lokal livsmedelproduktion, vilket skulle kunna skapa nya arbetstillfällen och göra oss mer självförsörjande. Klimatkrav ska införas i alla kommunens upphandlingar och ingen ytterligare utbyggnad får ske på jordbruksmark. En miljöanpassad kommunal upphandling gynnar lokalproducerade och ekologiska livsmedel.