Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga ja till mer vindkraft

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet. En kommun kan i dag säga ja eller nej till ett vindkraftsbygge när som helst i tillståndsprocessen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

SJVB
Sjukvårdspartiet Bollnäs Bollnäs

Kommunen har redan tagit sitt ansvar

SD
Sverigedemokraterna Bollnäs

Extra viktig fråga

Nej, Bollnäs har redan väldigt många vindkraftverk. Vi är i topp i Gävleborg och har fler vindkraftverk än vad t.o.m. Regeringen har satt som mål. Om vi tillåter att fler vindkraftverk byggs finns det en risk att det kryper för nära inpå där människor bor. Detta kan leda till minskat värde på våra invånares bostäder, negativ miljöpåverkan samt en negativ påverkan på människors hälsa och turismen.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Bollnäs

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Bollnäs

Liberalerna anser att vi har tillräckligt med vindkraftverk i kommunen som det är.

M
Moderaterna Bollnäs

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

Bollp
Bollnäspartiet Bollnäs

Vi Bollnäspartister anser att alternativa energikrafter är bra att satsa på, men Bollnäs kommun har tagit ett stort ansvar redan. Men vi förstår också att många kommuner inte har de goda förutsättningar vi har för att bygga mer vindkraft.

S
Socialdemokraterna Bollnäs

S i Bollnäs är i grunden positivt inställda till vindkraften. Men vi anser att utbyggnaden ska göras med hänsyn till behov, ekologisk påverkan och att fler behöver dela på ansvaret i vårt län.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Bollnäs

Kommunen behöver ta fram en plan på var och hur mycket vi ska tillåta utbyggningen av vindkraftverk. Det gör att man kan snabba upp processen och säga ja eller nej fortare till intressenter som vill bygga. Kommunens policy för bygdepeng från 2012 måste uppdateras, för att möjliggöra att föreningslivet i hela kommunen kan ta del av bygdepengen från vindkraften.

MP
Miljöpartiet Bollnäs

Vi i Miljöpartiet i Bollnäs tycker att kommunen ska säga ja till mer vindkraft för att nå framtidens utmaningar. El ska vara grönt, billigt och stabilt. Om kommunen får större del i vindkraftens vinster blir det mer motiverat med mer vindkraft.

V
Vänsterpartiet Bollnäs

Extra viktig fråga

Det behövs en kommunal plan för utbyggnad av vindkraft där stor hänsyn tas till natur och friluftsliv.