Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

Bollp
Bollnäspartiet Bollnäs

Valfriheten i skolan är central i vår värld. Vi tycker att skolorna alltid ska servera ett vegetariskt alternativ och låta eleverna välja själva. Efterfrågan styr utbudet helt enkelt.

C
Centerpartiet Bollnäs

Skolmaten ska vara av hög kvalité och det ska finnas olika saker att välja på. Ett alternativ får gärna vara vegetariskt. Det viktiga är att eleverna hittar något de tycker om så att de orkar med skolan hela dagen.

M
Moderaterna Bollnäs

Partiet har inte lämnat någon motivering

SJVB
Sjukvårdspartiet Bollnäs Bollnäs

Nä absolut inte barnen ska kunna välja själva utan att känna klimatstressen

SD
Sverigedemokraterna Bollnäs

Vi vill inte ta bort köttet från våra skolor. Eleverna ska ha tillgång till vegetariska alternativ men köttet ska fortsatt erbjudas. Våra köttbönder gör ett otroligt viktigt jobb och bidrar till våra öppna jordbrukslandskap.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Bollnäs

Vi tycker att näringsinnehållet går först och att personalen på kostverksamheten sköter veckomenyn i skolan bättre än politiker.

S
Socialdemokraterna Bollnäs

Nej, men vi behöver öka andelen växtbaserade måltider och anpassa efter växtsäsong.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Bollnäs

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Bollnäs

Mer klimatsmart och miljövänlig mat är oftast bättre för hälsa och samhälle. Andelen vegetarisk mat ska öka och matsvinnet minska. Kött som serveras ska komma från den nära omgivningen.

V
Vänsterpartiet Bollnäs

Extra viktig fråga

Kommunen kan bidra till minskad klimatpåverkan är den kommunala skolmaten. Vi vill att de kommunala skolluncherna ska vara helt vegetariska i minst två dagar i veckan. Vi vill använda det ökade ekonomiska utrymmet för att istället servera lokalproducerad och/eller ekologisk mat, inklusive kött, som serveras i kommunen.