Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Båstad

Jag har lite svårt att se hur det här skall förverkligas. T.ex. Det finns privata vårdbolag. Betyder det att kommunen inte skall ägna sig åt vård och omsorg.

S
Socialdemokraterna Båstad

Man skall inte avveckla verksamheten om kommunen har gjort en bedömning att den behövs för att ge service, för att fattiga skall ha råd att bo eller äta. Eller för att få ihop den kommunala budgeten, många små kommuner är hårt pressade idag.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Båstad

Extra viktig fråga

Kommunen ska ge förutsättningar för ett aktivt och hållbart näringsliv men inte självt konkurrera med privata företagare. En förutsättning för att kommunen ska använda privata företag för att bedriva verksamhet inom kommunens ansvarsområden är dock att det i privat regi kan göras till en för kommunen jämförbar eller lägre kostnad än vad den kan bedrivas inom kommunalt bolag.

L
Liberalerna Båstad

Kommunen ska med sin verksamhet bidra till att skapa värde för medborgarna, med fokus på skola, vård, omsorg, kultur- och fritidsliv. Skattefinansierad verksamhet som bedrivs i bolagsform kan vara motiverad i de fall motsvarande verksamhet av önskad kvalitet inte finns på marknaden men bör på sikt avvecklas om privata bolag kan ta över med motsvarande kvalitet och långsiktighet

MP
Miljöpartiet Båstad

Kommunala engagemang ska syfta till att skapa kvalitet för medborgarna inom viktiga områden som utbildning, boende, vård, omsorg, kultur fritid och miljö. Kommuner ska inte satsa skattepengar på riskfyllda investeringar eller bolag som inte uppfyller krav enligt Agenda 2030.

M
Moderaterna Båstad

Som kommun ska vi inte konkurrera med privata företag. Däremot finns det ibland vissa undantag där kommunen genom ex allmännyttan agerar på marknaden.

SD
Sverigedemokraterna Båstad

Det blir lätt en felaktig konkurrens när skattefinansierade bolag konkurrerar med privata aktörer! Skattemedel skall aldrig användas för att konkurrera med enskilda företagare.