Val 2022 Valkompass
kommun

Krav på närproducerat ska ställas vid kommunal upphandling

Om frågan
Enligt lagen om offentlig upphandling får en kommun inte gynna lokala företag så att någon annan leverantör inom EU-området diskrimineras. Kommunen kan däremot skapa goda förutsättningar för lokala, ofta mindre företag genom att utforma förfrågningsunderlaget så att fler kan lägga anbud.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Arboga

Det finns mycket att vinna på att ha närproducerad produkter vid tex matlagning så länge den är av god kvalité och gynnar klimat och miljö så är vi positiva. Men vissa produkter bör fortsatt handlas från där de görs bäst, tex kaffe.

OPA
Omsorgspartiet i Arboga Arboga

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Arboga

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Arboga

Extra viktig fråga

Det får gärna kombineras med krav på ekologiskt och ska gynna den biologiska mångfalden. Dessutom förstärker det den civila beredskapen.

M
Moderaterna Arboga

Det handlar mera om att skapa förutsättningar för närproducerat, snarare än att ställa krav.   Vi måste dock följa EU: s upphandlingsdirektiv. Enligt kommunallagen ska kommunerna behandla alla kommunmedlemmar lika och det är inte tillåtet att gynna en enskild näringsidkare. 
Att tänka nytt och våga utmana traditionella upphandlingsförfaranden, utvärderingsmodeller och avtalsvillkor är positivt.

S
Socialdemokraterna Arboga

Den kost som serveras i vår kommun ska inte bara vara näringsrik och god, den ska även vara klimatsmart. Närproducerad mat ska användas i så stor utsträckning det går.

SD
Sverigedemokraterna Arboga

Extra viktig fråga

Detta är något Sverigedemokraterna förespråkat länge. Många gånger kan detta vara mycket bättre än att ta in ekologiska varor från andra sidan jordklotet.

V
Vänsterpartiet Arboga

Extra viktig fråga

Transporterna kors o tvärs i Europa är inte acceptabla ur miljöhänsyn. Dagens Bensin o dieselpriser påverkar prissättningen . Lokal upphandling gynnar det närproducenterna o arbetsmarknaden