Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Arboga

Extra viktig fråga

Alla ska ja råd att gå på gym. Kommunala transportföretag kan gynna miljön genom ett minskat bilåkande o till en rimlig kostnad.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Arboga

Generellt sett ska kommunen ska äga och förvalta sin egen kärnverksamhet samtidigt som privata företag ska sköta det som de är bäst på. Kommunen bör dock i vissa fall driva verksamheter som gynnar medborgarna positivt. Ett sådan exempel är badhuset i Arboga. Kommunala bolag ska alltså inte avvecklas enbart för att de är kommunala.

MP
Miljöpartiet Arboga

Partiet har inte lämnat någon motivering

OPA
Omsorgspartiet i Arboga Arboga

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Arboga

Kommunen ska inte konkurrera med privata företag. Kommunen ska genomföra sitt uppdrag på ett så effektivt sätt som möjligt och ha den organisation som behövs för det. Vi måste se till helheten och utföra det som ger bäst effekt för medborgarna.

SD
Sverigedemokraterna Arboga

Att dra en knivskarp gräns mellan privat näringsliv och vad kommunen kan göra i sina bolag är inte konstruktivt. Ett exempel är bostäder där exempelvis ABO också skall kunna vara med i byggprojekt. Dock är den kommunala verksamheten något som alltid går i första hand.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Arboga

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Arboga

Detta är en stor och svår fråga, vilka kommunala bolag är ok eller ej ok att konkurrera med privat bolag? Gäller det exempelvis allmännyttan med bostäder, lokal/regional busstrafik eller är man mera ute efter tjänsteföretag? Här bör verksamheten som befinner sig på en konkurrensutsatt marknad synliggöras i kommunen. Kunskaperna kring KOS-reglerna bör öka i offentlig sektor.