Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Arboga

Vem vill inte jobba sex timmar och få betalt för åtta, det är tilltalande så klart. Men det är inte möjligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, det skulle kosta enorma summor. 
Varför enbart inom äldreomsorgen? Vi har en likabehandlingsprincip inom kommunen, så varför ska det inte gälla alla i så fall? Sverige behöver fler arbetade timmar för att stärka välfärden, inte färre.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Arboga

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Arboga

Arbetet inom äldreomsorgen är krävande ska därför kännetecknas av arbetsvillkor som är tar hänsyn till människors förmåga och krafter. Detta är en fråga som måste avgöras från fall till fall och där avtal i denna riktning bör träffas på central nivå. Som kommun måste vi slå vakt om den anställdas hälsa liksom om vårdens kvalitet och de ekonomiska ramarna.

OPA
Omsorgspartiet i Arboga Arboga

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Arboga

Det handlar i slutändan om vad man utför men jag tror inte att sex timmars arbetsdag råder bot på de problem som finns inom äldreomsorgen. Kan eventuellt finnas undantag.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Arboga

Vi är för förslaget, men det behöver finansieras med statligt stöd.

S
Socialdemokraterna Arboga

Det finns olika metoder som Arboga måste se över. En metod för att få erfarna medarbetare att jobba kvar kan vara 80-90-100 modellen. Arbete 80% med 90% av lönen men 100% pensionsavsättning. Vi tror att man behöver se över vilka möjligheter som finns. Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Arboga

Extra viktig fråga

För att personalen ska orka med sitt viktiga uppdrag som också gynnar kvaliteten för brukare o boende