Val 2022 Valkompass
kommun

Övervakningskameror ska sättas upp på flera offentliga platser

Om frågan
För att kameraövervaka platser där allmänheten har tillträde krävs tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten. Kommunen måste kunna visa att problemen med brottslighet på platsen är så stora att de väger tyngre än den personliga integriteten.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Ale

Övervakningskameror är dyra att sätta upp och underhålla, inskränkande och ineffektiva. Miljöpartiet tror att trygghet skapas genom placering av exempelvis gång/cykelstråk, ljus och inbjudande moffentliga miljöer. Fler vuxna i offentliga miljöer, både poliser i yttre tjänst och fältassistenter, men också representanter från civilsamhället så som t ex nattvandrare.

V
Vänsterpartiet Ale

Istället för övervakningskameror ser vi det förebyggande arbetet som en större framgångsfaktor. Satsa på fritidsverksamheten för barn och ungdomar. Stabila skolor med en fungerande elevhälsa etc.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Ale

Centerpartiet ser inte övervakningskameror som en helhetslösning på otrygghetsproblemen. Utan anser att trygghet skapas genom omfattande förebyggande arbete. Dock kan kameror användas på särskilt utsatta platser.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Ale

Till exempel bör alla cykelparkeringar ha kameraövervakning.

Mycket bra förslag

FiA
FRAMTID I ALE Ale

Människors säkerhet och känsla av trygghet går före de som av någon anledning inte vill synas

KD
Kristdemokraterna Ale

Bra trygghetsåtgärd samt brottsdämpande åtgärd

L
Liberalerna Ale

Kameraövervakning ger en ökad trygghet för alla.

M
Moderaterna Ale

Pga samhällets alla problem med brottslighet, drogförsäljning, mm behövs en total övervakning. Den som har rent mjöl i påsen ser inga problem med kameror

SD
Sverigedemokraterna Ale

Extra viktig fråga

Otryggheten i kommunen kommer allt närmre och här måste vi som kommun agera kraftfullt och vi ser övervakningskameror som en viktig del i det.