Val 2022 Valkompass
kommun

Ystad ska bli en klimatkommun som går före i klimatomställningen

Om frågan
Klimatkommunerna är ett svenskt nätverk för kommuner och landsting som vill ligga i frontlinjen i kampen mot global uppvärmning. Föreningen startade 2003 har i dag 45 medlemmar.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Ystad

Vi är ju redan en god klimatkommun. Insatser utöver detta kommer att kosta mer än vi tjänar på det. Även här måste man se till att rikta insatserna till där de gör mest nytta. Ystad och Sverige är inte problemet utan det är de stora utsläppsländerna i vår värld. Begränsa handeln ifrån dessa!

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Ystad

Ystads kommun ska vara ett föredöme i att arbeta klimatsmart och innovativt.

KD
Kristdemokraterna Ystad

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Ystad

Extra viktig fråga

Liberalerna vill driva på kommunens arbete för ett bättre klimat genom:  Arbeta för att nå klimatneutralitet till år 2040.  Satsa på energieffektivisering i fjärrvärmeproduktionen genom att använda ångturbiner för att producera både värme och el .  Minska matsvinnet  Att det införs hushållsnära insamling i hela Ystads kommun inklusive innerstaden  Öka antalet laddstationer till min 100

M
Moderaterna Ystad

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Ystad

Extra viktig fråga

Det är dags att börja lyssna på varningarna från en enig forskarkår. Vi måste sluta släppa ut de växthusgaser som orsakar klimatförändringar med förödande konsekvenser för våra barn. I Miljöpartiets Ystad är det slut med tomma ord. I vårt Ystad minskar vi utsläppen i enighet med vad forskningen säger och gör det möjligt för Ystadborna att leva ett gott liv utan att påverka klimatet negativt.

S
Socialdemokraterna Ystad

Extra viktig fråga

Klimat- och miljöfrågorna är vår tids ödesfrågor. Det krävs krafttag och genom att agera lokalt, regionalt, nationellt och internationellt kan vi motverka följderna. Vi måste genomföra en grön omställning som minskar de sociala, ekonomiska och regionala klyftorna. Det ska vara en trygghet i omställningen där alla ska vara med.

V
Vänsterpartiet Ystad

Extra viktig fråga

Vi har lagt många motioner om detta under den senaste mandatperioden. Vi vill att kommunen ska vara offensiv och pådrivande, men tyvärr så tycker både styret (borgerligt) och oppositionen inte detsamma (S, MP, C)