Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att inkomster från lokal energiproduktion stannar kvar

Om frågan
Ofta hamnar intäkterna från vind- och vattenkraftverk inte i bygden där anläggningarna ligger utan hos ägarföretaget. Förslaget syftar till att kommunen ska driva frågan om en regeländring för att en större del av intäkterna ska tillfalla kommunen som en kompensation för den miljöpåverkan som kraftverken innebär.
Så svarar partierna

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Vindeln

Extra viktig fråga

Det är ett krav från oss för att tillåta vindkraftsutbyggnad. Staten hr tagit tillräckligt ifrån oss utan att betala för sig.

KD
Kristdemokraterna Vindeln

Kommunen ska givetvis arbeta för att en försvarbar del av intäkterna ska stanna i kommunen. Vi vill arbeta för att vi i samarbete med de övriga politiska partierna i kommunen aktivt påverkar centrala organ i denna fråga. KD vill se mer samarbete i frågor som är viktiga för kommunen, inte mindre.

M
Moderaterna Vindeln

Extra viktig fråga

Ja, det är viktigt att kommunerna som produceras elen även ska få ta del av återbäringen.

S
Socialdemokraterna Vindeln

Områden som bidrar till Sveriges energiförsörjning måste få ta del av fördelarna med utvecklingen av nya energikällor. Kompensation bör ske på både lokal och regional basis. Det är olyckligt om kommuner skiljer ut sig i service bara för att det råkar finnas vindkraft där. Det är också viktigt att de hushåll som närmast berörs av vindkraftssatsningar kompenseras med intrångsersättning.