Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till ytterligare vindkraftsbyggen

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet. En kommun kan i dag säga ja eller nej till ett vindkraftsbygge när som helst i tillståndsprocessen.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Vindeln

Det är inte seriöst att generellt säga nej till vindkraft. Frågor som placering, miljöpåverkan, långsiktighet i åtagande, intäkter för kommunen, och den vid förfrågan gällande teknisk lösning påverkar beslutet vid varje enskilt ärende. Kristdemokraterna står för en seriös hantering av frågan med beaktande av aktuell fakta.

S
Socialdemokraterna Vindeln

I vår kommun likväl som i resten av Sverige kommer det att behövas mer el för utvecklingen av tillväxt och välfärd. Vindkraft är en del av den framtida energiförsörjningen tillsammans med exempelvis kärnkraft och vattenkraft. Vi tror också att Vindelns geografiska kommun måste bidra till elproduktionen. I specifika fall kan det finnas anledning anledning att säga nej till en etablering.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Vindeln

Kommunen har en antagen vindkraftplan inom de utpekade områdena kan det prövas om det är lämpligt. Mer vindkraft ska framförallt byggas längre söderut där det är elbrist. Det är inte hållbart att fortsätta bygga här och leverera med stora kapacitets förluster, Norr och Västerbotten kommer inom kort tid behöva allt som produceras här och lite ytterligare också.

M
Moderaterna Vindeln

Det är orimligt att Norrland ska stå för elproduktionen för södra sverige. Det vore mycket bättre om det byggdes mer kärnkraft i södra Sverige istället för fler vindsnurror i Norrland. Det kommunal vetot är viktigt för kommuner att behålla.